2024. április 24., szerda

Đoković döntőt veszített Rómában

Györe kihagyta a genfi tornát, a címvédő Fucsovics a negyedik kiemelt

Novak Đoković döntőt veszített Rómában, ennek ellenére 240 ponttal növelte előnyét a ranglistán. A világelső három játszmában kapott ki a címvédő Rafael Nadaltól, így kettőjük mérlegét Novak most 28:26-ra vezeti, Nadal pedig 34. serlegét nyerte az 1000-es rangú tornákon.

Fotó:Beta/AP

Fotó:Beta/AP

A mérkőzés hihetetlenül kezdődött, hisz kettőjük 54. meccsének összesen 142. játszmájában először fordult elő, hogy az egyik nullára nyer. A spanyol óriási erőbevetéssel játszott, Novak pedig az elveszített első adogatójáték után erőtlenséget mutatott. A második játszmát Novak három ásszal nyitotta, Nadal második adogatójátékában breaklabdához is jutott, de ez még mindig nem az a Đoković volt, akit szurkolói látni szerettek volna. Ennek ellenére a 10. játékban szettlabdához jutott, és kiharcolta a döntő játszmát. Ebben Nadal azonnal előnyhöz jutott, a második break pedig eldöntötte a serlegmeccs sorsát.

Novak az előző két meccsen, nehéz csatában, két argentint győzött le, Nadal pedig előbb honfitársát, Fernando Verdascót múlta felül, majd visszavágott a görög Sztefanosz Cicipasznak a madridi elődöntőben elszenvedett vereségért. Đoković a negyeddöntőben szetthátrányba került Juan Martín del Potro ellen, a másodikban kiengedte az 5:2-es vezetést, majd a rövidítésben két meccslabdával szembesült. Menekülni tudott a nehéz helyzetből, a döntő játszmában pedig egyetlen break már elegendő volt, hogy több mint három óra játék után, hajnali 1 órakor győztesen kerüljön ki a kimondottan színvonalas csatából. A Diego Schwartzman elleni mérkőzés is igényesnek bizonyult az alacsony ellenfél labdabiztos és vakmerő játéka miatt. Novak megint a harmadik játszmában kerekedett felül, és kiharcolta a zsinórban második döntőjét az 1000-es tornákon.

A római női tornán a ranglista első helyének biztosítása után Naomi Oszaka visszalépett, Konta Johanna pedig jó játékkal előbb a cseh Marketa Vondroušová, majd az elődöntőben a madridi győztes Kiki Bertens menetelését állította meg, a döntőben azonban a cseh Karolína Plíšková jobb volt, megérdemelten nyerte pályafutása 13. trófeáját, és feltört a ranglista 2. helyére.

Lyonban Dušan Lajović máris kiesett, hisz az 1. fordulóban két játszmában veszített Jo-Wilfried Tsonga ellen.

Filip Krajinović megnyerte a heilbronni challengert, amivel feltör a ranglista 60. helyére. A zombori a negyeddöntőben Viktor Troickit verte, az elődöntőben bravúrosan 1:6, 1:4-ről fordított az olasz Stefano Travaglia ellen, a döntőben pedig semmi gondja nem volt a belga Arthur de Greeffel.

A héten két-két ATP- és WTA-tornát tartanak. Genfben mégsem indul Györe László, ugyanott a címvédő Fucsovics Márton pedig a negyedik kiemelt. A selejtezőben Miomir Kecmanović az olasz Lorenzo Sonegóval játszott a tábláért, és szoros meccsen veszített. A nürnbergi női tornán két szerbiai próbálkozott a selejtezőben, és a tábláért folyó meccsen Nina Stojanović legyőzte Dejana Radanovićot.

RÓMA. – Az ATP-torna negyeddöntőjében: Đoković–Del Potro 4:6, 7:6, 6:4, Cicipasz–Federer – küzdelem nélkül, Nadal–Verdasco 6:4, 6:0, Schwartzman–Nisikori 6:4, 6:2. Elődöntő: Đoković–Schwartzman 6:3, 6:7, 6:3, Nadal–Cicipasz 6:3, 6:4. Döntő: Nadal–Đoković 6:0, 4:6, 6:1. Nők, negyeddöntő: Bertens–Oszaka – küzdelem nélkül, Ka. Plíšková–Azarenka 6:7, 6:2, 6:2, Szakari–Mladenović 5:7, 6:3, 6:0, Konta–Vondroušová 6:3, 3:6, 6:1. Elődöntő: Konta–Bertens 5:7, 7:5, 6:2, Ka. Plíšková–Szakari 6:4, 6:4. Döntő: Ka. Plíšková–Konta 6:3, 6:4.

LYON. – Az ATP-torna 1. fordulójában: Tsonga–Lajović 7:6, 6:4.

GENF. – Az ATP-torna selejtezőjének 1. fordulójában: Kecmanović–Blanch 4:6, 6:1, 6:4, Fabbiano–Miladinović 6:2, 6:4. A tábláért: Sonego–Kecmanović 6:4, 7:6.

NÜRNBERG. – A WTA-torna selejtezőjének 1. fordulójában: Radanović–Grymalska 6:3, 6:4, N. Stojanović–Melnyikova 6:4, 6:2. A tábláért: N. Stojanović–Radanović 7:6, 5:7, 6:1.

STRASBOURG. – A WTA-torna selejtezőjének 1. fordulójában: Sharma–Jani 6:2, 6:1.

HEILBRONN. – A challenger negyeddöntőjében: Krajinović–Troicki 7:5, 7:6. Elődöntő: Krajinović–Travaglia 1:6, 7:6, 6:1. Döntő: Krajinović–De Greef 6:3, 6:1.

NAGYSZOMBAT. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Cepede–Bondár 6:4, 6:2.

LA BISBAL. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Gálfi–Zanevska 3:6, 6:1, 6:2.

HERAKLION. – A női ITF-torna döntőjében: Lukács–Asztahova 7:5, 6:2.