2024. április 23., kedd

Vučić: Nem álmodozunk, építünk

Átadták a forgalomnak a 10-es közúti folyosó legnehezebb szakaszát

Nem álmodozunk a jövőről, hanem építjük azt – üzente Aleksandar Vučić szerb államfő az Instagramon, a „budućnostsrbijeav” elnöki profilon, közvetlenül a 10-es közúti folyosó déli ágának ünnepélyes átadását megelőzően.

A Grdelica-szoroson keresztül átívelő 26,3 kilométer hosszú útszakaszt az államvezetés legmagasabb tisztségviselői, külföldi diplomaták, a kivitelező vállalat vezetősége, valamint a környező községek vezetői jelenlétében ma nyolc órakor ünnepélyesen átadták a forgalomnak.

A ceremónián Szerbia elnöke Aleksandar Vučić úgy értékelte itt a remek alkalom, hogy a polgárok jobban megismerjék hazájukat, ezentúl pedig sokkal gyorsabban eljuthatnak sokkal több szép helyre. Az államfő kiemelte, az autópálya kiépülése nagyon fontos gazdasági szempontból, új beruházókat, munkahelyeket is hozhat. Ausztriában, de Svájcban sem láttam a 10-es korridornál különb utakat – szögezte le Aleksandar Vučić.

Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter mindenekelőtt a munkásoknak mondott köszönetet, de ugyanakkor a kormánynak és az államfőnek is megköszönte, hogy a felmerülő nehézségek során mindig támogatták munkáját. Grdelica üzenetet közvetít, mégpedig azt, hogy Szerbia összeköttetésekben, fejlődésben érdekelt ország – jelentette ki a tárcavezető.

Szerbia miniszterelnöke Ana Brnabić büszkeségének adott hangot, úgy értékelte ez az út összeköti Szerbiát Európával és ott Szerbiának méltó helye van.

Az eseményen felszólalt Sem Fabrizi az EU szerbiai küldöttségvezetője, beszédet mondott Észak-Macedónia miniszterelnöke Zoran Zaev és Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina elnökségének elnöklője is.

Mint ismeretes, a ma átadásra került déli szakasz nagy fejtörést okozott mind a mérnököknek, mind a kivitelezőknek, több szakértői vélemény szerint ez a 26,3 kilométer építési szempontból Európában is az egyik legnehezebbnek bizonyult.

Csak ez a szakasz közel 400 millió euróba került, 250 ezer tonna aszfaltot építettek bele, itt található két hosszú alagút, amelyek a legmodernebb német szabvány szerint épültek, több felüljáró, de Szerbia két legmagasabb hídja is itt épült.

Megépítésre vár még a 10-es közúti folyosó keleti szakasza, amely a tervek szerint nyár végéig telljesen elkészül.