2024. április 19., péntek

Átadják a 10-es korridor déli ágát

Autópálya Horgostól Presevóig, már több évtizede csak szépen szóló ígéret. Nem volt olyan politikus, aki ne ígért volna gyorsabb és biztonságosabb utazást a szerbek által legkedveltebb, görög tengerpart irányába. Ez az ígéret ma megvalósul – írja a Szerbiai Rádió és televízió a 10-es közúti folyosó közismerten legnehezebb, déli ágának átadásával kapcsolatban.

Szombaton pontosan nyolc órakor adják át ünnepi ceremónia kíséretében rendeltetésének a Grdelica-szoroson keresztül átívelő 26,3 kilométer hosszú útszakaszt, ami igen nagy fejtörést okozott mind a mérnököknek, mind a kivitelezőknek.

Az államvezetőség korábbi nyilatkozataiban építészeti remekműnek titulált szakasz csaknem 400 millió euróba került, 250 ezer tonna aszfaltot építettek bele, itt található két hosszú alagút, amelyek a legmodernebb német szabvány szerint épültek, több felüljáró, de Szerbia két legmagasabb hídja is itt épült.

Az ünnepélyes megnyitón Aleksandar Vučić államfő mellett részt vesznek a kormány legfőbb tisztségviselői, továbbá Észak-Macedónia miniszterelnöke Zoran Zaev és Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina elnökségének elnöklője is.