2024. április 25., csütörtök

Új esély az EP-szavazás

Civil kerekasztal Horgoson

Pénteken a kora esti órákban a horgosi helyi közösségben a küszöbönálló európai parlamenti választás volt a témája a helyi közösség és a civil szervezetek képviselőivel megtartott kerekasztal- beszélgetésnek, amelynek Pásztor István, a VMSZ közelmúltban újonnan megválasztott elnöke volt a házigazdája. A rendezvényen jelen volt Zsigmond Barna Pál, a Kárpát-medencei külképviseletek tevékenységének összehangolásáért felelős kormánybiztos, a Fidesz országgyűlési képviselője, akitől a rendezvény kezdetén kértünk rövid értékelést az EP-választás jelentőségéről:

Pásztor István az EP-választás tétjére hívta fel a figyelmet (Fotó: Gergely József)

Pásztor István az EP-választás tétjére hívta fel a figyelmet (Fotó: Gergely József)

– Az európai parlamenti választások történelmi lehetőséget kínál a kettős állampolgársággal rendelkező vajdasági magyar szavazópolgárok számára, hiszen Magyarország most először ad lehetőséget a szavazásra azoknak a magyar állampolgároknak, akik az EU határaink kívüli lakóhellyel rendelkeznek. Fontos az, hogy minél nagyobb számban éljenek ezzel az új lehetőséggel. Arról szól a választás, hogy milyen vezetése lesz az Európai Uniónak, ráadásul a vajdasági magyarok is rendelkeznek képviselő-jelölttel a Fidesz–KDNP listáján, tehát ha erre a listára szavaznak, akkor újabb öt évre lehet parlamenti képviselője a vajdasági magyarságnak – hangsúlyozta a kormánybiztos.

Az EP-választás fontosságát emelte ki felszólalásában Pásztor István is, aki rámutatott, hogy korántsem lebecsülendő a hetvenezres vajdasági magyar szavazóbázis, hiszen az öt évvel ezelőtti EP-szavazás alkalmával mindössze 376 szavazaton múlott, hogy a Fidesz–KDNP lista nem szerzett még egy mandátumot a Magyarországnak járó 21 európai parlamenti képviselői helyből.

– Igenis komolyan kell venni a szavazási jogot és élni vele. A választás pillanata az, amelyik az általunk képviselt értékrendnek, céljainknak, azok képviseletének legitimitást biztosít. Csaknem száz év után eljött a nap, amikor nem kevesebbet, hanem többet jelent vajdasági magyarnak lenni, hiszen megadatott számunkra, hogy már most beleszólhatunk, részesei lehetünk az Európai Unió történéseinek, még mielőtt Szerbia az Unió tagja lett volna – emelte ki Pásztor István.