2024. március 29., péntek

Belarusszal indult, Belarusszal folytatjuk

Átadták az újvidéki mezőgazdasági vásár főnyereményeit – A szervezők szerint eredményes szemlét zártak

A szervezők és a kiállítók is sikeresnek vélik a 86. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárt, amelyen átadták a rendezvény főnyereményét, egy Belarus 82.1-es típusú traktort a szerencsés nyertesnek, Csipak Pálnak.

Csipak Pál és felesége, Valijana (Dávid Csilla felvétele)

Csipak Pál és felesége, Valijana (Dávid Csilla felvétele)

Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár igazgatója elmondta, az esős napok ellenére a rendezvény számos látogatóval és kiállítóval büszkélkedhet. Az idén ugyanis 61 ország 1518 kiállítója szerepelt a vásáron. A kiállítás ideje alatt nemcsak üzleti kapcsolatok alakultak, hanem több száz tanácskozást, szakelőadást is tartottak, hangsúlyozta az igazgató. Az AgroB2B elnevezésű üzleti tanácskozáson ugyanis az idén rekordszámú, 180 vállalat vett részt, és több mint 300 tanácskozást tartottak meg.

Cvetković kiemelte, hogy az idei vásáron a tenyészállatok kiállításának keretében először rendezték meg az őshonos jószágok bemutatóját, és húsz év után újra 17 csoportos kiállítás megrendezésére is sor került. Összesen mintegy 20 millió euró értékben kötöttek adásvételi szerződéseket a rendezvény ideje alatt. Főként a mezőgépek iránt volt élénk a kereslet.

Nenad Katanić mezőgazdasági miniszterhelyettes szerint az idei rendezvény sikeresebb volt a tavalyinál.

– Már az első naptól kezdve megkezdődtek a külföldi országokkal zajló üzleti tárgyalások. Örülök annak, hogy a mezőgépek nagy részét eladták. Ez azt jelenti, hogy a hazai termelők többsége lábra állt – mondta Nenad Katanić.

Tizenkét afrikai ország mutatkozott be az idei vásáron. Számos B2B találkozóra is sor került a szerbiai és a tunéziai tárgyalófelek között, értékelte az idei részvételt Seyf-Allah Rejeb tunéziai nagykövet.

Az olaszországi kiállítók is pozitív benyomással térnek haza. Marina Scognamiglio, az olaszországi külkereskedelmi ügynökség igazgatója kiemelte, hogy jelentős lépéseket tettek további együttműködések kialakítása felé.

A tenyészállatok kiállításán az idén mintegy 1600 jószág várta a látogatókat, amelyek közül nem kelt mindegyik el, a jószágtenyésztők azonban mégis elégedettek az eladott állatok mennyiségével. Főként a sertések iránt volt nagy a kereslet, ezeket mind eladták az idei rendezvényen.

Horvát Harry (Dávid Csilla felvétele)

Horvát Harry (Dávid Csilla felvétele)

A birkatenyésztők is elégedettek lehetnek, hiszen a vásáron szereplő jószágoknak mintegy 80 százaléka elkelt. A Mališa, az idei vásár legnagyobb, 1710 kilogrammos bikája, azonban nem talált gazdára.

A vásár utolsó napján átadták a nyertesnek a Belarus 82.1-es típusú traktornak a kulcsát, amelyet

a módosi (Jaša Tomić) Csipak Pál látogató nyert meg.

– Alig hittük el, hogy mi nyertük a traktort. Több mint harminc éve folyamatosan járok a vásárra, de egyszer sem nyertem semmit. Hamarosan nyugdíjba vonulok, akkor lesz időm otthon is használni a traktort. Mindig akad munka, ezért használni fogjuk.

 – Örülök, hogy éppen Belarus traktort nyertünk, mert ilyen típusú traktorral kezdett el a férjem dolgozni, nagyon szerette – mesélte Csipak Valijana.

További nyertesek: a VGP gépforgalmazó vállalat Özdöken pneumatikus vetőgépét a kovačicai Jano Zloh, a John Deere 5045 2WD típusú traktort a varvarini Slobodan Krstić nyerte. A csantavéri Horvát Harry bizonyult a legjobbnak a traktorhajtási versenyben, aki 1 perc 46 másodperc alatt kerülte meg az akadálypályát.

– Tizenkét éves korom óta hajtok traktort. A versenyt immár három éve rendezik meg, én egy alkalmat sem hagytam ki, mindig részt vettem – mesélte Horvát Harry.