2024. április 19., péntek

A levélszavazat személyes leadását javasolják

A kettős állampolgárok legkésőbb május 26-án vehetik át, illetve adhatják le levélszavazatukat a külképviseleteken

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) május elején 70 768 szavazási levélcsomagot küldött ki Vajdaságba, közölte korábban az intézmény. Levélszavazatban azok adhatják le a voksukat a május 26-án megtartandó magyarországi európai parlamenti választásokon, akik egyik európai uniós tagállam területén sem rendelkeznek lakhellyel.

A Főkonzulátus meghosszabbított nyitvatartással fogadja a polgárokat (Fotó: Gergely Árpád)

A Főkonzulátus meghosszabbított nyitvatartással fogadja a polgárokat (Fotó: Gergely Árpád)

A levélszavazatok már a múlt hét végén kezdtek érkezni a vajdasági kettős állampolgárokhoz. Van aki lakcímére kérte a szavazási levélcsomagot, mások viszont Magyarország szerbiai külképviseleteinek az egyikére. A levélcsomagokat hétfőtől lehet átvenni, illetve leadni. A belgrádi nagykövetségre 40 kettős állampolgár kérte levélcsomagját. Dr. Babity János, a Szabadkai Főkonzulátus főkonzuljának szavai szerint ezen a külképviseleten 1 848 szavazó veszi át levélcsomagját. Lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a levélcsomagok megérkeztek és hétfőtől lehet átvenni ezeket. A főkonzul ismét nyomatékosan felhívta a polgárok figyelmét arra, hogy a szavazók kizárólag személyesen és kizárólag saját levélcsomagjukat vehetik át. A levélcsomag átvételét megelőzően a polgárnak, akár magyarországi, akár szerbiai érvényes okmánnyal – útlevél, vagy személyi igazolvány – igazolnia kell személyazonosságát, emelte ki Babity János, mondván, hogy tekintettel arra, hogy hétfőtől nemcsak átvenni, hanem leadni is lehet a levélszavazatokat, a Főkonzulátus meghosszabbított nyitvatartással fogadja a polgárokat, reggel 6 óra és este 10 óra között, május 18-án és 25-én szombaton is. Május 26-án, azaz a szavazás napján, a Főkonzulátus a magyarországi szavazókörökkel egy időben nyit, illetve zár, azaz reggel 6 és este 7 óra között fogadja a szavazókat. A választási eljárási törvény módosításával most először arra is lehetősége van a szavazóknak, hogy a szavazás napján vegyék át szavazási levélcsomagjukat, amelyet értelemszerűen még aznap le kell adniuk, derült ki a beszélgetés folytatásában.

Babity János: A szavazók kizárólag személyesen és saját levélcsomagjukat vehetik át, de a levélszavazatot bárki leadhatja bárkinek a nevében (Fotó: Gergely Árpád)

Babity János: A szavazók kizárólag személyesen és saját levélcsomagjukat vehetik át, de a levélszavazatot bárki leadhatja bárkinek a nevében (Fotó: Gergely Árpád)

A kitöltött szavazatot, azaz a válaszborítékot a polgárok feladhatják postán – bárhonnan ingyen –, ebben az esetben a levélnek május 25-én éjfélig meg kell érkeznie az NVI-hez. Továbbá feladhatják térítés ellenében bármelyik külképviselethez címezve, ebben az esetben a külképviseleti szavazás végéig kell megérkeznie a levélszavazatnak a külképviseletre. A harmadik lehetőség a levélszavat személyes átadása Magyarország valamelyik külképviseletén. Babity János arra kérte a polgárokat, hogy az időszűke miatt mostantól aki csak teheti, inkább a külképviseleten adja át levélszavazatát, ne pedig postai úton. Emlékeztetett, hogy a levélszavazatot bárki leadhatja bárkinek a nevében, a vonatkozó törvény ugyanis nem rendelkezett arról, hogy a levélszavazatot személyesen kell leadni. Ennek értelmében arra is lehetőség van, hogy például egy családon, vagy kisközösségen belül valaki több személynek a szavazatát leadja. A levélszavazatot a Főkonzulátuson elhelyezett urnákba, úgynevezett postaládákba, azaz szavazóládákba lehet elhelyezni, mondta Babity János, rámutatván, hogy a levélszavazat leadásának alkalmával nem kell igazolni a személyazonosságot.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a kampány kezdetén megerősítette, hogy a párt aktivistái, ugyanúgy, mint korábban a magyarországi országgyűlési választások, vagy a kvótareferendum alkalmával, ezúttal is „segítenek a polgároknak az igazoló ív – ami nem a szavazólap, hanem az identifikációs lap – kitöltésében, valamint, ha a szavazók a párt aktivistáira bízzák borítékjaikat, akkor azokat idejében eljuttatják a Főkonzulátusra, annak érdekében, hogy minél több érvényes szavazatot lehessen begyűjteni.” A VMSZ 400 aktivistája járja a terepet.

Egyébként a NVI közleménye szerint a külképviseleteken hétfőtől naponta ürítik az urnákat, és jelentik, hány szavazat volt bennük, így nyomon követhető a szavazatok számának alakulása. Az NVI pénteki kimutatásában egyelőre nem jelent meg a külképviseleteken leadott szavazatok száma, az viszont kiderült, hogy addig 1 855 levélszavazatot juttattak el közvetlenül a NVI-hoz.