2024. április 24., szerda

Büszkeség nap Újvidéken

Újvidéken dél körül vette kezdetét a Büszkeség napi rendezvény, amelyet az LGBT közösség a város vezetésének védelme alatt, a homofóbia elleni világnap alkalmából szervezett meg. Újvidéken első ízben szerveztek hasonló rendezvényt.

Annak ellenére, hogy a város központjában künböző homofób feliratokat tartalmazó matricák jelentek meg, az esemény különösebb incidens nélkül zajlik.

A bejelentett program alapján a szervezők beszéde után a városi vezetés képviselői is felszólalnak a Szabadság téren felállított színpadon, majd az LGBT-populáció fiatal tagjai olvashatják fel állásfoglalásukat. Büszkeség felvonulás, a tervek szerint, nem lesz.

A 021 portál hírösszeállítása szerint több százan vesznek részt a rendezvényen. A rendőrség által megfelelően biztosított környéken gyűlölködő megjegyzéseket skandáló középiskolások feldühödött csoportját tartóztatták fel. Nemhivatalos értesülések szerint korábban egy fiatalt elő is állítottak rendbontás miatt.

A tér egy másik pontján is ellentüntetés folyik, amelynek tagjai transzparensekkel és vallásos képekkel a kezükben csendesen tiltakoznak a Büszkeség napi rendezvény ellen.