2024. április 24., szerda

Újabb járatokat vezet be a VKV

A vasúti hálózat felújítása miatt Čortanovci, Banstol, Karlóca és Ürög környékének lakói még sokáig nem vehetik igénybe a vasúti hálózatot. Aláírásgyűjtésbe kezdtek annak érdekében, hogy a Városi Közlekedési Közvállalat (VKV) autóbuszjáratokat indítson ezekre a településekre.

Čortanovci, Banstol, Karlóca és Ürög lakói ősztől már autóbusszal járhatnak Újvidékre (Ótos András felvétele)

Čortanovci, Banstol, Karlóca és Ürög lakói ősztől már autóbusszal járhatnak Újvidékre (Ótos András felvétele)

A Belgrád–Újvidék vasútvonal szüneteltetése miatt Čortanovci, Banstol, Karlóca és Ürög környékének lakói nagyon nehezen juthatnak el Újvidékre, ezért kérelemmel fordultak a városi önkormányzathoz: azt szeretnék, ha a VKV új járatokat indítana a város felé. A két peremvárosi település lakói főként Újvidékre járnak dolgozni és iskolába, de a vasútvonal szüneteltetése miatt most gyakorlatilag csak személygépkocsival járhatnak be a városba. A VKV-ban elmondták, hogy érthető a nagy elégedetlenség, de szükség volt egy bizonyos időre ahhoz, hogy összehangolják a tervezett, új járatokat a meglévő menetrenddel – olvasható a 021.rs hírportálon.

– A menetrend összehangolása áprilisban történt. A VKV-nak sikerült dűlőre jutnia, így a közvállalat vezetősége megállapodott abban, hogy új autóbuszjáratot indítanak a polgárok kisegítésére. Az új busz az újvidéki autóbusz-állomásról indul majd, érinti Karlócát és Čortanovcit – mondták a Városi Közlekedési Közvállalatban.

Az új autóbuszjárat bevezetése folyamatában a következő lépés a járat regisztrációja, az első autóbuszok pedig a tervek szerint őszre indulnak majd meg az új útvonalon.

Előzőleg elhangzott, hogy a Fruška gora-i alagút és vasútvonal felújítása talán a legösszetettebb projektum Európának ezen a részén. A polgárok ezért még biztosan jó ideig várhatnak a vasútforgalom helyreállításáig, a tervek szerint az első vonatok Újvidék és Belgrád között csak 2021-ben, vagy 2022-ben indulnak meg.

A Városi Közlekedési Közvállalat rendszeresen újítja gépparkját, ez teszi lehetővé azt, hogy új járatokat indítsanak. A tegnap megnyílt, az autóút mellett lévő bútorszalonhoz is busz szállítja az utasokat, ez most a 20-as számmal jelzett járat. Naponta 4–7 indulással, és 65 dináros menetjeggyel várja az utasokat. A közvállalat szakemberei az elkövetkező időszakban felmérik majd az új járat bevezetésének indokoltságát, vagyis azt, hogy hány utas veszi igénybe ezt a szolgáltatást. Ha a fenntarthatósági mutató negatívnak bizonyul, be fogják szüntetni a járatot, úgy, ahogy azt a Vrdnikre, pontosabban az ottani termálfürdőbe induló buszjárat esetében megtették. A számadatok tükrében döntenek tehát, a városi tömegközlekedés már régóta nem „szociális” kategória.