2024. április 25., csütörtök

Programdömping a Múzeumok Éjszakáján

A Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvénysorozat 2005-ben érkezett meg Szerbiába. Akkor öt belgrádi múzeum és galéria szervezett rendhagyó programokat, amelyeken körülbelül négyezren vettek részt. A programban részt vevő települések és intézmények száma az azóta eltelt tizennégy év alatt folyamatosan nőtt, és a most hétvégén országszerte több mint hatvan település csaknem 200 helyszínén várják a látogatókat. A rendezvénysorozat különlegessége, hogy a különböző intézmények rendhagyó munkaidőben és rendhagyó programokkal várják az érdeklődőket.

Szabadkán szombaton körülbelül harminc helyszínen szerveznek programokat a Múzeumok Éjszakája apropóján. A programok már 16 órakor megkezdődnek, és több helyszínen még éjfél után is várják a látogatókat. A harminc helyszínen minden bizonnyal mindenki megtalálja a számára kedves programokat.

A képzőművészet iránt érdeklődők többek között betérhetnek a Városi Múzeumba, ahol például Boschan György szerzői tárlatát látogathatják meg, ugyanakkor a Kortárs Galéria is különleges programmal várja a látogatókat – 21 órától Pesti Emma Elmozdulás című önálló kiállítása képei között tart tárlatvezetés a szerző, valamint a kiállítás kurátora, Miroslav Jovančić. A Vajdasági Horvátok Művelődési Intézetében Darko Vuković egyetemi tanár grafikáival találkozhatunk, a Danilo Kiš Ifjúsági és Kulturális Alapítvány székházában Jelena Grujičić alkotásai lesznek láthatóak. Egy éjszaka erejéig a korábban bezárt Klein House Gallery is várja a látogatóit.

A zene szerelmesei a Piazza Italia Olasz Művelődési Központ, a palicsi Vigadó, vagy a Községközi Műemlékvédelmi Intézet felé vegyék az irányt, de sokat ígér Bongor Monománok címet viselő koncertje is, ami 19.30-kor veszi kezdetét a Kosztolányi Dezső Színházban.

Aki ezen estét filmek között szeretné tölteni, annak ideális választásnak tűnik a Lifka Sándor Art mozi, ahol 17 órától a Pál utcai fiúk című magyar filmet vetítik, majd 19 órakor a Sasok korán felrepülnek, 21 órakor pedig a What's Love Got To Do With It? kerül terítékre. Az Abbázia moziban 19 és 1 óra között válogatást láthatnak a 21. század első évtizedének filmterméséből.

Múzeumok Éjszakájáról van szó, éppen ezért a múlt örökségének bemutatása is kiemelt szerepet kap a programban. A múlt egy-egy szegmensébe nyerhetünk betekintést a Városi Múzeumban, a Községközi Műemlékvédelmi Intézetben és az új Városháza előcsarnokában is.

Az esti programok lehetőséget nyújtanak a népművészet különböző oldalainak bemutatására is – ellátogathatunk például a Vajdasági Magyar Folklórközpontba, ahol betekinthetünk a gölöncsér és szövőműhelybe.

És hogy mi lesz még? Kézműves-foglalkozások, néptánc, népzene, színházi előadások, és a Zsinagógába is ellátogathatunk.