2024. április 23., kedd

Vajdasági fiatalok a pápalátogatáson Csíksomlyón

A Rákóczi Szövetség által kiírt pályázatnak köszönhetően június elején ötven 13 és 19 év közötti vajdasági fiatal jut el a csíksomlyói búcsúra. A magyarság számára rendkívül fontos kegyhelyet idén a katolikus egyház feje, Ferenc pápa is meglátogatja. A fiatalok utazásáról Utcai Róbert csantavéri plébános nyilatkozott lapunknak.

Utcai Róbert (Fotó: Gergely Árpád)

Utcai Róbert (Fotó: Gergely Árpád)

– Az egyház mindig is szervezett zarándoklatokat, amiknek lényege, hogy egy kis áldozatvállalással közelebb kerüljünk Istenhez, a zarándoklat alatt megtapasztalt élményeken keresztül. Csíksomlyó messze földön híres zarándokhely, ahol elsősorban a magyarok jönnek össze a pünkösdi búcsúra. Ami az idén még különlegesebbé teszi az eseményt, az az, hogy Ferenc pápa is ellátogat erre a szent helyre. Amikor hallottuk, hogy a szentatya megtiszteli ezt a magyarok által igen tisztelt helyet, akkor arra gondoltunk, milyen jó lenne, ha a vidékünkről is minél többen eljutnának. Egyrészt magának a zarándokhelynek a varázsa sokat jelentene a mi idős, illetve fiatal zarándokaink számára, másrészt viszont Ferenc pápával találkozni, részt venni egy szentmisén, különleges élmény lehetne. Hallottunk arról, hogy több csoport szervez zarándoklatot, amelyre bárki jelentkezhet, tehát a hívőknek van lehetőségük eljutni erre a nem túl közeli Mária-kegyhelyre. Amikor a Rákóczi szövetség kiírt egy pályázatot, amellyel a fiatalok Csíksomlyóra való eljutására lehetett pályázni, egy újságíró bátorítására és segítségével jelentkeztünk, és rövid időn belül pozitívan bírálták el a kérelmünket. Egy-két pappal összefogva összehoztunk egy 55 fős csapatot, amelynek tagjaiként 13 és 19 éves kor közötti fiatalok tudnak eljutni a pápalátogatásra. Ez egy hatalmas lehetőség a fiataloknak, és mi ezzel ajándékozzuk meg több plébánia legaktívabb tagjait. A pályázatnak köszönhetően az utazás teljesen ingyenes, illetve sikerült bekéredzkednünk a Böjte Csaba vezette intézménybe Csíkszeredán, ahol kedvezményes áron meg tudunk szállni. Ami a költségeket illeti, gyakorlatilag csak a biztosítást és az étkezést kell fizetniük a gyermekeknek – mondta Utcai Róbert.

A plébános emellett arról is szót ejtett, hogy nem szeretnének üres kézzel menni Böjte Csaba ferences rendi szerzetes otthonába, ezért gyűjtést szerveznek számára.

– Böjte Csaba aktívan figyel a szegény sorsú, árva és félárva gyerekekre. Úgy gondoltuk, helytelen lenne üres kézzel menni, és nem szerettük volna megvonni a segítségnyújtás lehetőségét a vidékünkön élőktől, habár mi is szegényesen élünk. Ezért mint lehetőséget felvetettük, hogy bizonyos pontokon le lehet adni a természetbeni adományt, illetve az anyagi adományokat, amit azután eljuttatunk Böjte Csaba intézményébe – fogalmazott Utcai Róbert, akitől azt is megtudtuk, hogy az egyik gyűjtőpont Szabadkán a ferencesek templomában van.