2024. április 20., szombat

Az eső ellenére terméskiesés várható a kalászosoknál

A négyzetméterenként hullott 50–70 liternyi csapadék sokat javít a helyzeten – Mezőgazdasági helyzetkép Topolya és Kishegyes községekben

A májusi eső ezúttal is aranyat ért, a mondás ismét beigazolódik, de a kalászosok esetében még így is jelentős terméskiesésre lehet számítani.

Fotó: Tóth Péter

Fotó: Tóth Péter

Bábi Lajos agronómus, a topolyai Gazdakör elnöke elmondta, hogy az őszi vetés szempontjából az utóbbi napokban hullott csapadék az utolsó pillanatban jött, de így is nagy terméskiesésre lehet számítani. A búza és az őszi árpa esetében ugyanis a korábbi száraz időszak azt eredményezte, hogy nem volt megfelelő a bokrosodás és a kalászok mérete is kisebb a megszokottnál. Így a közepes, illetve gyengébb parcellákon 50 százalékos is lehet a terméskiesés, a jobb parcellák esetében 30–40 százalékkal maradhatnak el a hozamok a sokévi átlagtól. A szemek kinevelését azonban sokban elősegítheti a most hullott csapadék, de félő, hogy később, ha hirtelen nagyon melegre fordul az időjárás, idén is kényszerérés, a szemek zsugorodása következhet be. A repce is megsínylette a száraz időszakot. E haszonnövények esetében a terméskiesés mintegy 20–30 százalékos lehet. A tavaszi vetésű kultúrák közül ezen a területen a szója, a kukorica és a napraforgó a legnépszerűbb. Elmondható, hogy a topolyai község területén ezeket a kultúrákat a tervezett területek 95 százalékán már az eső előtt elvetették a gazdálkodók. Ezekre az ültetvényekre nagyon jól jött most a csapadék.

Barcsik Márta növényvédő szakember, a Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat munkatársa elmondta, hogy korában a csapadékhiány és a hűvös időjárás következtében növények vegetációja le volt lassulva. Érvényes ez a gyomnövényekre és a haszonnövényekre is. Az esőt követő felmelegedés viszont azt hozza majd, hogy a gyomok is erőteljes fejlődésnek indulnak, tehát ajánlatos lesz védekezni ellenük vegyszeres gyomirtással. Ezen kívül a tetvekre, főleg a levéltetvekre is oda kell majd figyelni, valamint a különféle gombabetegségek terjedését is ajánlatos lesz megakadályozni. Gondokat Közép-Bácskában sehol nem okozott egyébként a jelentős mennyiségű csapadék, és Barcsik szerint összességében még továbbra is mínuszban vagyunk, ugyanis a talajban még mindig lemaradás van, tehát a talaj mélyebb rétegei még mindig szomjaznak. Amennyiben a közeljövőben nem lesz további csapadék, akkor arra lehet számítani, hogy lényegében megint csapadékhiányról beszélhetünk.

Hallgató Imre vízügyi szakember, a kishegyesi községi közigazgatás gazdasági, mezőgazdasági, településrendezési, építési, környezetvédelmi, kommunális-lakásügyi osztályának a vezetője elmondta, hogy az elmúlt néhány nap alatt az egy havi átlagnak megfelelő csapadékmennyiség hullott le, ami azt jelenti, hogy négyzetméterenként több mint 50 liter, de helyenként 70-et is mértek. A csapadék többnyire lassan hullott, viszont gyorsan beitta föld, így nem beszélhetünk belvizekről, talajvizekről, illetve árvízveszélyről sem.