2024. április 25., csütörtök

Aranyat ér a májusi eső?

Az elmúlt héten Vajdaságban egy-két hónap átlagának megfelelő mennyiségű csapadék hullott

A hosszan tartó téli és az ezt követő tavaszi szárazság után május elejére megérkezett az aranyat érő eső, amely mennyiségére való tekintettel immár nemcsak örömre, hanem helyenként aggodalomra is okot adhat. Napilapunk mai számában behatóbban foglalkozunk tartományunk heti időjárásával, a csapadék községenkénti eloszlásával, és azzal, miként vélekednek minderről a helyi gazdák vagy az illetékes szakszolgálatok képviselői.

Jóból is megárt a sok? (Gergely Árpád felvétele)

Jóból is megárt a sok? (Gergely Árpád felvétele)

Ízelítőként elmondható, hogy hétfőtől szerdáig Szabadka város területén is rendkívül sok volt a csapadék. A palicsi meteorológiai állomás adatai szerint hétfőn négyzetméterenként 13,1 liter csapadék hullott, kedden 10,3. A legtöbb eső szerdán volt, 38,5 liter, de az esőnek csütörtökön reggelre is maradt négyzetméterenként 2 liternyi utánpótlása.

Csapadékból bőven jutott Zenta községben is, eloszlása viszont nem volt egyenletes. A határ egyes részein 100–120 liter csapadék is lehullott négyzetméterenként, ami az átlagokat ismerve több mint kéthavi esőnek felel meg. Zenta szűkebb körzetében a mérések 60–70 liter körüli értékeket mutattak.

Zomborban májusban a város területén átlag ötven liter esővel lehet számolni. Ez a mennyiség az idén három nap alatt lehullott. Kedden összesen 25 liter áztató eső esett a város környékén, ami egyértelműen napi rekordnak számít. A korábbi néhány napban összesen 20 liternyi csapadékot mértek a helyi meteorológiai állomáson, így a hónap derekáig 87,4 litert tett ki a májusi csapadékmennyiség. Topolyán az elmúlt néhány nap alatt egyhavi átlagnak megfelelő csapadékmennyiség hullott le, azaz négyzetméterenként több mint 50 liter, de helyenként 70-et is mértek. Kedden Dreán és környékén egy óra alatt több mint 25 liter eső esett négyzetméterenként, amit jégeső tetézett.