2024. április 25., csütörtök

A báboké a főszerep

Elkezdődött a zentai Napsugár Gyermek- és Bábfesztivál

Pénteken délelőtt a szegedi Truffaldino Bábszínház Mesél a koffer című előadásával kezdődött meg a II. Napsugár Gyermek- és Bábfesztivál Zentán. A rendezvényt tavaly hagyományteremtés céljával indította útjára Zenta önkormányzata és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, azzal a kifejezett szándékkal, hogy örömet szerezzenek a gyerekeknek, és színházlátogatókká neveljék őket.

A rendezvény megnyitóján Perpauer Attila, a zentai önkormányzat oktatással és művelődéssel megbízott tanácstagja köszöntötte a jelenlévő gyerekeket és felnőtteket. Beszédében a bábművészetet méltatta:

– A bábművészet az élet varázsa. Kifejez, átértékel, újrakezd, mosolyogtat, tanít és szórakoztat bennünket. Számunkra, felnőtteknek pedig azt az örömöt adja, amit a gyermeki csoda, a kacaj és az önfeledt mulatság.

Hozzátette, hogy a zentai bábfesztivál közösséget teremt, hiszen lehetőséget biztosít arra, hogy a művészet kifejezőkészsége által összehozza a gyerekeket.

A köszöntőt követően a gyerekek a Truffaldino Bábszínház interaktív előadását tekinthették meg. Havrincsák Dániel és Porgányi Márta bábművészek mesékkel, mondókákkal szórakoztatták a közönséget. A rendezvény következő programjaként a Rozetta Kézműves Társaság közreműködésével kézműves foglalkozást szerveztek az érdeklődő gyerekeknek.

A rendezvény szombaton a Művelődési Házban folytatódik: 10 órától a zentai Dárika bábcsoport A békakirály című előadását tekinthetik meg a gyerekek a kamarateremben, 11 órától pedig Anyarajz című előadását mutatja be a Szabadkai Gyermekszínház a színház nagytermében. Délután két órától a társulat Tiritarka haragtár című előadását mutatja be a zentai gyerekeknek, szintén a nagyteremben. A belépés a rendezvény programjaira díjtalan, de a szombati előadásokra helyjegyet kell igényelni a jegypénztárnál.