2024. március 29., péntek

Fókuszban a nyelv

Adán bemutatták dr. Molnár Csikós László nyugalmazott egyetemi tanár új nyelvészeti témájú könyvét

Több mint százharminc – nyelvvel, nyelvészettel és nyelvműveléssel foglalkozó – esszét tartalmaz dr. Molnár Csikós László nyugalmazott egyetemi tanár új kiadványa, a Fókuszban a nyelv című kötet, amelyet csütörtök este Adán, a Szarvas Gábor Könyvtárban mutattak be első alkalommal a nagyközönségnek. A kötet 2018-ban jelent meg a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének kiadásában, amelyet Muhi Béla képviselt a könyvbemutatón. A Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület szervezésben megtartott rendezvényen dr. Hódi Éva, az egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd méltatta a nyelvészeti témájú kiadványt, illetve Molnár Csikós László munkásságát, akit az egyesületük vezetőségi tagjaként a nyelvművelés elkötelezett képviselőjének nevezett. A rendezvényen ezt követően Molnár Csikós László szólt többek között az új kötetről, a tudománynépszerűsítő tevékenységéről, a korábban megjelent nyelvtudományi témájú könyveiről, az újságokban megjelenő és a rádióban elhangzó nyelvi rovatairól, a nyelvtudományi iránti érdeklődésének kialakulásáról, valamint a nyelvszemléletéről. A könyvbemutatón több szemelvény is elhangzott a kötetből, amelyeket Lakatos Éva és Várkonyi Zsuzsanna nyugalmazott magyartanárok olvastak fel a hallgatóságnak.

Molnár Csikós László lapunknak elmondta, hogy rendszeres tudománynépszerűsítő tevékenységet folytat, és a Fókuszban a nyelv című könyv is ennek az egyik produktuma:

– 2007. júniusától a Fókusz című vajdasági magyar tudományos portál munkatársa vagyok. Ez a könyv azoknak a témáknak a gyűjteménye, amelyekkel foglalkoztam a portálon. A kötetben szereplő cikkeimnek első, nagyobb csoportjában általános, elvi kérdésekkel, tipikus jelenségekkel foglalkozom. A második csoporthoz sorolható írásaimnak nyelvi eszközök és stíluseszközök a témája. Fontosnak tekintem a nyelvek egymásra hatását, azt, hogy rendszerint nem önmagukban léteznek. Másfél tucatnyi cikkem erre próbálja irányítani a figyelmet. Ehhez hasonló terjedelmet szentelek a nyelvhasználatnak és a nyelvi viselkedésnek. Néhány írásom a hagyomány segítségével igyekszik megkönnyíteni a nyelvi jelenségek megértését. Ezek terjedelmének a kétszeresét szenteltem az újításoknak. Általában érdekelnek a kuriózumok, így a nyelvben is keresek különlegességeket, néhány cikkben fel is dolgoztam őket – nyilatkozta a szerző.