2024. március 28., csütörtök

Bemutatták a Zentai kifestőt

A kiadvánnyal a helyi értékekre kívánják fölhívni a figyelmet

Pénteken délelőtt sajtótájékoztatón mutatták be a Zenta község önkormányzata, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, valamint a Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének közös projektjeként elkészült Zentai kifestő című foglalkoztató kiadványt. Az eseményen Perpauer Attila, a zentai önkormányzat oktatással és művelődéssel megbízott tanácstagja elmondta, hogy a kifestő létrehozásához együttműködésre volt szükség:

– Ez a kötet koprodukcióban készült el: a zentai idegenforgalmi szervezet ötlete alapján, az ő gondozásukban, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákjainak és tanárainak a segítségével, az önkormányzat támogatásával jött létre. A kifestő létrehozása nagyon fontos a közösségünk számára, hiszen a legkisebb kezébe adunk általa egy olyan eszközt, amelynek segítségével megismerkedhetnek Zenta nevezetességeivel.

Laskovity Kornél, az idegenforgalmi szervezet igazgatója elmondta, hogy minden évben igyekeznek új kiadványokat életre hívni egyrészt annak érdekében, hogy a Zentára látogató turistáknak információt nyújthassanak, másrészt azért, hogy a helyiek is tájékozódhassanak, és megismerjék a helyi értékeket:

– A turizmus szempontjából is nagyon fontos, hogy a helyiek tisztában legyenek azzal, melyek azok az értékeink, épített örökségeink, amelyek különlegessé teszik a településünket.

Hozzátette: a kiadvány két dolog miatt különleges. Részben azért, mert nem elsősorban a turistákat célozza meg, hanem a helyi óvodásokat és kisiskolásokat, részben pedig azért, mert gyerekek készítették gyerekeknek.

Csikós Pajor Gizella, a Bolyai TGK igazgatója elmondta, nagy örömükre szolgált a felkérés, a képzőművészeti szakos diákok szívesen vettek részt a projektben. A tanulókat Balla Ákos képzőművész, az iskola tanára segítette munkájukban.

Kosiczky András, Zenta község idegenforgalommal megbízott tanácstagja elmondta, hogy már az első I love Zenta fesztivál szervezésekor is arra törekedtek, hogy a lakosok megismerjék a helyi értékeket, és magukénak érezzék a várost. A Zentai kifestő jelentősége véleménye szerint abban nyilvánul meg, hogy a kiadvány segít az imázsépítésben.

A kifestőkönyvben Zenta olyan jellegzetességei kaptak helyet, mint a városháza vagy a Kis Szent Teréz Plébánia épülete, de a gyerekek kiszínezhetik a zentai hőlégballont, a Révész-szobrot és a város címerét is. Mint azt Laskovity Kornél elmondta: szándékosan nem mellékeltek színezési útmutatót a kiadványhoz, mert azt szeretnék, ha a gyerekek járnák a várost, megismernék Zenta jellegzetességeit, a színezést pedig saját kreativitásukra támaszkodva oldanák meg.

A kifestőben szereplő rajzokat Szabó Franciska, Német Anasztázia, Végső Vivien, Varga Attila, Makra Ella, Kaszás Anikó, Lehócki Lúcia, Pósa Enikő, Balla Ákos, valamint Bodnár Valentina készítették.

A kétnyelvű kötet az idegenforgalmi szervezet irodájában szerezhető be, valamint rendezvényeken, óvodákban, iskolákban is népszerűsítik majd őket.