2024. április 25., csütörtök

Barokk koncert egy barokk kastélyban

Szombaton Múzeumok Éjszakája Topolyán is – Tartalmas programokkal várja a vendégeket a topolyai múzeum

Topolya Község Múzeuma az idén is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája elnevezésű programsorozathoz, amelyet ezúttal szombaton bonyolítanak le. A részletekkel kapcsolatban Gazsó Hargita, az intézmény vezetője elárulta, hogy a múzeum színhelyéül szolgáló Kray-kastély barokk stílusa inspirálta az idei tartalmakat.

Gazsó Hargita, Topolya Község Múzeumának vezetője (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Gazsó Hargita, Topolya Község Múzeumának vezetője (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Barokk zenei koncert jelenti az idei Múzeumok Éjszakájának csúcspontját intézményünkben. Olyan autentikus hangszereken előadott muzsikaélményben részesülhetnek majd a vendégeink, amit akár székházunk egykori tulajdonosa, Kray Pál báró, táborszernagy is hallhatott annak idején. A belgrádi Barokk nevű zenekar tolmácsolásában az 1681-ben született és 1767-ben Hamburgban elhunyt zeneszerző, Georg Philipp Telemann művei csendülnek fel – tudtuk meg az intézmény vezetőjétől, aki azt is elárulta, hogy a belgrádi muzsikusok közreműködésének köszönhetően egy szoprán énekesnő is fellép Topolyán.

– A több mint kétszáz éve használt, de manapság készített barokk hegedűn, barokk brácsán, viola da gambán – magyarul térdhegedűn – és csemballón tolmácsolják majd a koncertet a Barokk együttes tanult muzsikusai, Katarina és Rastko Popović, Srđan Stanić, illetve Jovana Topalov, akik már felléptek Európa neves színpadain is. Ana Cvetković-Stojnić szoprán énekesnő pedig több kontinens pódiumán szerepelt sikerrel – tudtuk meg. Emellett a látogatók a koncert előtt, után, vagy akár közben is megtekinthetik a múzeum időszakos és az állandó tárlatait is.

– Időszakosként jelenleg két tárlat várja a látogatóinkat. Az egyik a Topolyai Művésztelep közreműködésében valósult meg, és a legutóbbi találkozó alkalmával született alkotásokat mutatja be. A másik pedig a napokban zárul, ez a pacséri származású Dudás-Szemesi Antal fennmaradt munkáit mutatja be. Az állandó kiállításunk keretében a községből származó régészeti leletanyagot tekinthetik meg látogatóink. Ezt a kiállítást a gyermekek számára igyekeztünk érdekesebbé tenni, le lehet ülni rajzolni, kártyázni tematikus lapokkal – ismertette a programot Gazsó Hargita, és néhány szóban ismertette a múzeum helytörténeti tárlatát is.

– Egy igazi polihisztor, a néhai dr. Hadzsy János köré építettük a helytörténeti kiállításunkat, aki mély nyomot hagyott a topolyaiakban. Amellett, hogy neves orvos volt, országgyűlési képviselőként, illetve az önkéntes tűzoltótestület parancsnokaként is tevékenykedett. Mindezzel kapcsolatban elég sok tárgyat sikerült összegyűjteni. Korabeli orvosi szertárakat, díszruhákat mutatunk be, illetve a tárlat része egy nagyon érdekes, helytörténeti szempontból igen jelentős festménykiállítás is – mondta el az intézmény vezetője. Elárulta azt is, hogy néhány évvel ezelőtt bukkantak rá a topolyai tűzoltólaktanya padlásterében több nagy kartonra festett, topolyai tüzet ábrázoló jelenetre, amelynek a színei egy papírrestaurátor közreműködésével visszakapták régi élénkségüket.

– Egy topolyai festő, Bicskei Péter több jelentősebb topolyai tűzesetet festett le, olyat is, ami lehet, hogy korábban történt, de generációkon át megmaradt a köztudatban. Az érdekessége, hogy az alkotások stílusa hűen tükrözi a kor szellemiségét, és felismerhetőek rajta az egykori malom, a városháza, vagyis olyan, egykor jelentős topolyai épületek, amiket mi már csak képeslapokról ismerhetünk – tudtuk meg Gazsó Hargitától, aki azt is elárulta, hogy szombaton már 17 órától várják a látogatókat. A központi rendezvényt 20 órára időzítették, a kapuk 22 óráig állnak nyitva a látogatók előtt a Topolyai Múzeumban.