2024. április 25., csütörtök

Meteoritok és a Pál utcai fiúk az éjszakában

Szombaton a Múzeumok Éjszakáján számos színes program várja az érdeklődőket

Szombaton este Szabadkán és Palicson immár tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvényt, amely arról nevezetes, hogy a múzeumok és más kulturális intézmények esti nyitva tartással várják látogatóikat. A csütörtökön megtartott eseménybejelentő sajtótájékoztató alapján a rendezvényen idén is számos színes program, kiállításmegnyitó, kísérőrendezvény várja az érdeklődőket.

Hulló István, Miroslava Babić, Jasmina Stevanović és Sanja Prijić (Fotó: Patyi Szilárd)

Hulló István, Miroslava Babić, Jasmina Stevanović és Sanja Prijić (Fotó: Patyi Szilárd)

Jasmina Stevanović, a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy 17 és 1 óra között a két településen mintegy húsz helyszínen rendeznek különböző programokat. A Múzeumok Éjszakájának programját Miroslava Babić, a Szabadkai Városi Tanács művelődéssel megbízott tagja ismertette. Mint mondta, a rendezvény ideje alatt többek között látogatható lesz a Zsinagóga, és arra hívta fel a férfiak figyelmét, hogy fedett fővel lépjenek majd be. A Kortárs Galéria a Lépésben az idővel: a korszerűség eszméjének fejlődése a Szabadkai Kortárs Galéria gyűjteményében elnevezésű tárlathoz kapcsolódó műhelymunkával várja látogatóit. A Lifka Sándor Art Moziban pedig 17 órai kezdettel A Pál utcai fiúk című, 1968-as magyar alkotást vetítik.

A Szabadkai Városi Múzeum programjáról Hulló István, az intézmény igazgatója beszélt részletesen. Felhívta a figyelmet, hogy a múzeum 16 és 24 óra között fogadja a látogatókat, akik többek között olyan újdonságokat tekinthetnek meg, mint a Meteoritok, a világegyetem hírnökei című kiállítás, és a múzeum természettudományi osztályának állandó tárlata, amelyeket a napokban nyitottak meg.

Ez elmondottak mellett 17 órakor a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény gyermekrajz-kiállításának megnyitójára, 19 órakor a Szabadkai Fúvószenekar, míg 21 órakor a Femina Vox Női Kórus koncertjére kerül sor.

A palicsi rendezvényekről Sanja Prijić, a Palics Park Kft. menedzsere számolt be, aki elmondta, hogy a Múzeumok Éjszakáján három helyszínen, a palicsi könyvtárban, a Vigadóban és az Abbázia moziban tartanak programokat.