2024. április 24., szerda

Természeti értékeink az üveg mögött

Állandó természettudományi tárlat nyílt a Szabadkai Városi Múzeumban

Csütörtökön a Szabadkai Városi Múzeumban megnyitották az intézmény természettudományi osztályának állandó tárlatát. A megnyitó előtt Hulló István, a múzeum igazgatója nyilatkozott a jeles eseményről a sajtó képviselőinek.

– Először van lehetőségünk kiállítani gazdag természettudományi gyűjteményünk egy részét. A kiállítás célja megmutatni természeti értékeinket, hogy a látogatóink olyan élőlényeket is megtekinthessenek, amelyek már kihaltak. Emellett szeretnénk rávilágítani a környezetvédelem és a fiatalok környezettudatos nevelésének fontosságára. Ez a tárlat Az ember és a természet címet viseli. Azért adtuk ezt a címet, mert most antropocén földtörténeti korban élünk. Ez egy új földtörténeti kor, amelyben az ember hatása minden ökoszisztémára kihat. Ezért fontos a mi tájainkon is megérteni, hogyan zajlott le az evolúció, mikor jött létre az ember – mondta az intézmény igazgatója, megköszönve azoknak a munkáját, akik részt vettek a tárlat elkészítésében.

A megnyitón beszédet mond Miroslava Babić, a Szabadkai Városi Tanács művelődéssel megbízott tagja, aki kiemelte, hogy a jégkorszak után egyedi és különleges ökoszisztéma jött létre vidékünkön. Dr. Czékus Géza, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar nyugalmazott tanára a tárlat oktatásban betöltött szerepét méltatta, és reményét fejezte ki, hogy az intézmény múzeumpedagógusának közreműködésével az iskolák számos rendhagyó órát tartanak majd a diákok számára a kiállított anyagok között.

Az üveg mögött a jégkorszak vége látható (Fotó: Patyi Szilárd)

Az üveg mögött a jégkorszak vége látható (Fotó: Patyi Szilárd)

A megnyitó után Hulló István és dr. Kajdocsi Lovász Gabriella muzeológus, biológus-antropológus Észak-Bácska természeti értékei című könyvének bemutatójára került sor, amely a tárlat anyagára támaszkodva mutatja be Szabadka környékének élővilágát. Így az új kiadvány tekinthető a tárlat katalógusának, és vidékünk természeti értékeit bemutató kalauznak is.

Az új tárlat az utolsó jégkorszak végétől tekinti át Észak-Bácska élővilágát. Emellett különböző történelmi korokból származó csontvázak mutatják be a természet hatását az emberre, és még Noé bárkájába is betekinthet a közönség.