2024. április 18., csütörtök

A teljes összefogás szükségessége

Az európai parlamenti választások apropóján szerda este civil kerekasztalt rendeztek Hajdújáráson, a település művelődési házában. A rendezvényen jelen voltak a Vajdasági Magyar Szövetség küldöttei, valamint a helybeli és környékbeli települések civil szervezeteinek, különböző egyesületeinek a képviselői.

Dobó István, Horvát Tímea, Kovács Károly, Halasi Szabolcs és Sövény Rudolf (Fotó: Benedek Miklós)

Dobó István, Horvát Tímea, Kovács Károly, Halasi Szabolcs és Sövény Rudolf (Fotó: Benedek Miklós)

A rendezvény elején Sövény Rudolf, a hajdújárási helyi közösség közgyűlésének elnöke, a Rózsa Sándor Civil Szervezet vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd átadta a szót a vendégeknek. Az eseményen felszólalt Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere, a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke, Dobó István, a VMSZ elnökségi tagja, Kovács Károly, a VMSZ tanácsának tagja, valamint Halasi Szabolcs tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási segédtitkár.

A kampányrendezvényen többek között megtudhattuk, hogy Hajdújárás, annak ellenére, hogy viszonylag kevés civil szervezete van, aktív életet él, és ezen egyesületek működését nagyban segítik a magyarországi támogatások, amelyek pályázatok formájában érkeznek a faluba. A felszólalók a teljes összefogás szükségessége mellett érveltek, hangsúlyozva, hogy a politikum, a civil szféra és a polgárok összefogása a biztosítéka annak, hogy a megkezdett munka továbbra is folytatódni tudjon. A közelgő európai parlamenti választásokkal kapcsolatban arra biztatták a polgárokat, hogy szavazataikkal maguk is járuljanak hozzá ahhoz, hogy a jelenlegi magyarországi kormánykoalíció minél jobb eredményt érjen el, hisz elmondásuk szerint ez a kisebbségi jogérvényesítés terén is előnyt jelenthet a vajdasági magyarság szempontjából. A levélszavazatokkal kapcsolatban kifejtették, hogy a polgárok bátran forduljanak a VMSZ aktivistáihoz, akik segítenek a szükséges adatlapok kitöltésében. A felszólalók történelminek nevezték a jelenlegi választásokat, mivel ez az első eset, hogy kettős állampolgárként a magyarországi pártokat támogathatjuk, és az is megtörténhet, hogy az utolsó, amennyiben Szerbia öt év múlva már az Európai Unió tagja lesz.