2024. március 29., péntek

A civilek és az EP-választás

Kerekasztal-beszélgetést tartottak Oromon

A Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében tartottak kerekasztal-beszélgetést kedden este Oromon, ahol a résztvevők az EP-választáson való részvétel fontosságára mutattak rá.

Az összejövetelen elsőként Nyilas Mihály köszöntötte az egybegyűlteket (Gergely József felvétele)

Az összejövetelen elsőként Nyilas Mihály köszöntötte az egybegyűlteket (Gergely József felvétele)

A helyi és környékbeli civil szervezetek képviselőit Nyilas Mihály, az oromi helyi közösség elnöke üdvözölte, aki beszédében kiemelte, hogy az egyesületeknek fontos közösségépítő szerepük van, tevékenységeik alapján összefogják, segítik a lakosságot, és ezért tartották fontosnak, hogy ők is elmondhassák álláspontjukat az európai parlamenti választás kapcsán.

A vendégek közül elsőként Sztantity Szebasztián politológus hívta fel figyelmet a voksoláson való részvétel fontosságára. Kifejtette, az EU által biztosított pénzeszközökből a magyarkanizsai önkormányzat és a civil szervezetek is számos olyan fejlesztést tudtak megvalósítani, amelyeket egyébként saját forrásokból kellett volna megoldaniuk. Beszélt a vajdasági magyarság számára is kiemelten fontos értékekről, a családról, a nemzetről és a vallásról, majd hozzátette, az EP-választáson is ezek mellett az értékek mellett kell kiállni.

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere szerint rendkívül lényeges, hogy a vajdasági magyarság minél több helyen, minél több szinten képviseltesse magát, és amennyiben azt a listát támogatja, amelyen Deli Andor is szerepel, akkor ismét lehet olyan képviselője, aki Magyarország érdekei mellett a vajdasági magyarság érdekeit is érvényesíti. Rámutatott, az elmúlt tíz évben túlnyomórészt az Európai Unió részesítette anyagi támogatásban az országunkat, majd abbéli reményének adott hangot, hogy sokan élnek majd a szavazati jogukkal.

Az oromi rendezvényen jelen volt Huzsvár Ervin, a magyarkanizsai önkormányzat községi tanácsának gazdasági és mezőgazdasági ügyekért felelős tagja, aki szerint a határok átjárhatósága nemcsak a lakosság szempontjából lényeges, hanem az árumozgás szempontjából is. Elmondta, az anyagi támogatás mellett az Európai Unió piacot is jelent a vajdasági magyarság számára, ezért rendkívül lényeges, hogy a határ átjárható legyen, ugyanakkor kiemelten fontos, hogy az anyaország támogatni tudja a külhoni magyarságot a felzárkózásban.

Az összejövetel folytatásában a magyarkanizsai község területén működő civil szervezetek képviselői is elmondták, hogy hol látják helyüket az Európai Unióban.