2024. április 24., szerda

„Anyanyelvemhez mindvégig hű maradok”

Csaknem 300 gyermek vett részt az óvodások színjátszó találkozóján – Az anyanyelv ápolása és a hagyományok megőrzése a rendezvény célja – Anyaországi ajándék a találkozó résztvevőinek

Tegnap a kishegyesi színházban került megrendezésre a XXIV. Vajdasági Magyar Óvodás Színjátszó Találkozó.

A völgyparti és törökfalusi óvodások a színpadon (Lakatos János felvétele)

A völgyparti és törökfalusi óvodások a színpadon (Lakatos János felvétele)

A rendezvény a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének szervezésében valósult meg. A találkozón összesen 14 óvodás csoport vett részt Vajdaság különböző településéről. Az ünnepélyes megnyitón felszólalt Balázs Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Kárpát-medence Magyar Oktatásának Fejlesztéséért Felelő Helyettes Államtitkárság főosztályvezetője, a találkozót pedig Szűgyi István, a kishegyesi községi képviselő-testület elnöke nyitotta meg.

Dr. Szőke Anna, a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének elnöke és a találkozó főszervezője egyedülállónak nevezte a rendezvényt Vajdaságban.

– Az idén 15 csoport, azaz 295 kisgyerek vesz részt a találkozón. Résztvevők érkeztek az egész Vajdaság területéről, elsősorban a nagy központokból, mint Magyarkanizsa vagy Zenta, de a hozzájuk tartozó falvakból is. A találkozó kapcsán nagyon fontos elmondani, hogy lehetőséget adunk a magyar gyerekeknek arra, hogy fellépjenek. Itt nem kell igazodniuk ahhoz, hogy a többségiek is megértsék őket, hanem büszkén vállalhatják saját hagyományaikat. A kezdetek óta arra biztatom az óvónőket, hogy a többnemzetiségű fellépéseken is merjék ezt vállalni. Az anyanyelvápolás szempontjából is fontos a találkozó. Vállalnunk kell magyarságunkat, és ápolnunk kell anyanyelvünket. Az idén az emléklapon ez az idézet áll: „Anyanyelvemhez mindvégig hű maradok” – mondta el a főszervező, majd arról is szólt, hogy némileg megfogyatkozott a résztvevők száma a mostani találkozón. 2010 táján még kb. 400 gyermek lépett fel a találkozón, de azóta megfogyatkozott a vajdasági magyarság száma is. Ennek ellenére nincsenek elkeseredve, és bíznak abban, hogy pozitívra fordul a helyzet – fogalmazott Szőke.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma évről évre rendszeresen támogatja a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesület munkáját – mondta el a médiának Balázs Attila.

– Azon vagyunk, hogy ez a 24 évvel ezelőtt megkezdett hagyomány a további években is megvalósulhasson hagyományként. Ehhez igyekszünk szakmai, illetve anyagi támogatást nyújtani. Az óvodapedagógusok egyesülete és Szőke Anna igazán kimagasló munkát végez. Összefogják az óvodapedagógusokat, ami a Kárpát-medence más régióiban nem így valósul meg. Ezért külön elismerés jár nekik – mondta el a főosztályvezető, majd azt is elárulta, hogy kis meglepetéssel készültek a találkozó résztvevői számára: a felkészítő pedagógusok egy ajándék könyvet kaptak, a gyerekek pedig egy foglalkoztató füzetet.

Zenta már a kezdetek óta részt vesz a óvodások színjátszó találkozóján – számolt be a médiának Kopasz Ildikó, a zentai óvodák igazgatója.

– Ebben az évben három gyermekelőadással érkeztünk, és mindhárom csoport népmesét hozott, népi jellegű mondókákkal, citera- és furulyakísérettel. Volt már rá példa, hogy csak népi játékokkal jöttünk, de a mostani három tagozat úgy döntött, hogy mesével lép fel. A találkozón való részvétel az óvónők számára munkát jelent, mert nem egyszerű dolog felkészíteni a gyerekeket. Viszont nagy öröm a gyerekek számára, amikor előadják és szépen megvalósítják az elképzeléseket. A gyerekek számára ez azért is fontos, mert a mai világban ki kell állnunk és beszélnünk, akár egy állásinterjún, akár egy felelésen az iskolában. Sajnos a mai gyerekek keveset beszélgetnek, inkább a technika köti le őket. Itt viszont elsajátítják a szép beszédet és a kiállást – mondta az igazgatónő.

A találkozón fellépet a népszerű zentai Dárika Bábcsoport is. Az óvodások nagy örömére előadták a Békakirály című mesét. Az eseményt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kishegyes község önkormányzata, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a tartományi oktatási titkárság támogatta.