2024. március 29., péntek

IN MEMORIAM: Rencsár Dezső

(1951–2019)

Hosszú és súlyos betegség után 2019. május 16-án elhunyt Rencsár Dezső, egykori kiváló sportmunkás, futballbíró, edző és sportújságíró.

Rencsár Dezső 1951-ben született Szenttamáson. 10 éves korától aktívan focizott, ez mellett fokozott figyelemmel követte a kézilabdát, a kosárlabdát, de eljárt az asztalitenisz-mérkőzésekre is. 13 éves korában az Akademik Kosárlabdaklubnak játszott, 16 évesen sárgaságban betegedett meg, felépülése után pedig felhagyott az aktív sportolással. Onnantól kezdve viszont aktívan kivette részét a helyi sportélet szervezéséből. Különböző sportrendezvények szervezésével foglalkozott, tagja volt csaknem mindegyik sporttal foglalkozó bizottságnak, több alkalommal a sportklubok vezetőségi tagjaként népszerűsítette mindegyik sportágat, főleg a fiatalok körében. A focihoz 1974-ben tért vissza, miután játékvezetői vizsgát tett. Először a szabadkai körzethez tartozó csapatok mérkőzésein fújta a sípot, majd később egész Vajdaságban bíráskodott, egészen 1989-ig. Onnantól átveszi a Srbobran Labdarúgóklub utánpótlásának a vezetését, alapító tagja a Rajcsúr Labdarúgóiskolának, ahol kiváló munkájának köszönhetően háromszorosára emelkedett a fiatal labdarúgók száma. Edzői tevékenysége alatt évente több mint 100 szenttamási fiatal tehetség rúgta a bőrt.

Mindez mellett aktív kezdeményezője, a ’90-es évektől pedig résztvevője volt a szenttamási atlétikai pálya rendbetételének, de az itteni öltöző felépítésénél is sokat segített. Kamionsofőrként fáradhatatlanul segítette a rajcsúri fudballpályák földdel való feltöltését és rendbetételét, és csaknem mindenütt jelen volt, ahol a sport érdekében tenni, lépni kellett.

Tudósítással, újságírással szinte egész életében foglalkozott. Aktív tudósítója volt a Magyar Szónak, a helyi rádiónak és az újvidéki Dnevnik napilapnak. A helyi sportéletről szóló gazdag fényképanyaggal illusztrált írása A szenttamási sportegyesületeket történetéből címmel jelent meg az első szenttamási magyar nyelvű monográfiában, a De historia urbis nostrae – Srbobran, Szenttamás, St. Thomas című kötetben.

Tisztességes, egyszerű, nemes lelkű, egyenes ember volt, s emiatt mindenki tisztelte. A sportéletben tett tevékenységéért számos elismerést kapott. 2013-ban a sport népszerűsítése terén kifejtett munkájáért a Szenttamási Sportszövetség legmagyasabb elismerését vehette át.

Rencsár Dezsőt 2019. május 17-én 15 órakor helyezik örök nyugalomra a szenttamási római katolikus temetőben.

Nyugodjék békében!