2024. április 20., szombat
EGY EZOTÉRIAI TANÁCSADÓ NAPLÓJÁBÓL

Talán nem jól imádkozom?

A rovatban részleteket találhatnak azokból a beszélgetésekből, amelyeket az eltelt 20 év folyamán jegyeztem fel. Minden történet valódi, csak a neveket változtattam meg a klienseim iránti diszkréció miatt. Bizonyára mindenki talál majd valami hasznosat a maga számára.

– Kedves hölgyem, én hittem az ima erejében, volt is már példa régebben, hogy imám meghallgattatott, de úgy veszem észre, az utóbbi években hiába imádkozom, nem segít meg Isten. Elárulja nekem, hogy ez miért van? Van az imának valódi ereje, vagy csak képzelet az egész? Ha van ereje, akkor az honnan, miből jön, s mitől függ, hogy könyörgéseim meghallgattatnak? Talán nem jó szavakat mondok ki, esetleg nem imádkozom eleget?

– Közismert és népszerű elgondolás, hogy az imádságban erő rejlik. A Biblia szerint az imádságban rejlő erő egyszerűen Isten ereje, aki meghallgatja és megválaszolja az imádságot. Ugyancsak népszerű elképzelés, hogy hitünk mértékétől függ, hogy Isten válaszol-e az imáinkra, teljesíti-e kérésünket. Az ima ereje nem belőlünk ered, nem attól függ, hogy miként vagy milyen gyakran mondjuk ki azokat. Nem attól lesz ereje az imánknak, hogy milyen testtartást veszünk fel, vagy melyik égtáj felé fordulunk. Az ima ereje nem is különféle tárgyak, képek, gyertyák vagy füzérek használatában rejlik, hanem a Mindenhatóból árad, aki meghallgatja és megválaszolja a kéréseket. Imádkozás közben kapcsolatba kerülünk a természetfeletti erővel, Istennel, ezért természetfeletti eredményre számíthatunk, függetlenül attól, hogy megadja-e a kérésünket vagy sem. Bármilyen válasz érkezzen is a könyörgésünkre, az ima erejének forrása maga Isten, akihez könyörgünk, s aki megválaszolhatja és meg is válaszolja kéréseinket tökéletes akarata és időzítése szerint. Vannak helyzetek, amikor az ima sem segít. De amikor segíthet, azt kár volna nem kihasználni!

– Mióta imádkoznak, s melyik a legjobb vallás? Ahhoz, hogy kérésünk teljesüljön, van-e köze annak, hogy melyik valláshoz tartozunk? Esetleg szabad-e más vallás szokásaiból valamit elsajátítani? Nekem nagyon tetszik a gyertyagyújtás, mely az én vallásomban nincs. Ugyanakkor szenteltvíz sincs, én pedig annyi csodálatos dolgot és történetet hallottam róla, hogy hoztam egy szerb templomból, s előszeretettel használom. Remélem, ez nem bűn.

– Alighanem még a vallások kialakulása előtt észrevette az ember, hogy a gondolatával, a gondolat energiájával segíthet önmagán, illetve másokon. Az ősi hordákban, törzsekben ez a rituális szövegmormolás a varázsló, sámán vagy táltos feladata volt. Később a javasasszonyok vették át ezt a szerepet. A „varázsigéknek”, vagyis a gyógyító hatás kedvéért elmormolt szavaknak, verssoroknak, mondókáknak is megvolt és a mai napig megmaradt a maguk hatása. A lélekre hatottak. A kérdés tehát nem az, hogy léteznek-e segítő és gyógyító energiák. Amit a hívők mindig is tudtak, az bámulatba ejti az orvosokat és a természettudósokat. Aki imádkozik, minőségibb életet él. Kaliforniában végeztek egy kísérletet, melyben a betegek felének egészségéért különböző vallású papok imádkoztak, a másik feléért pedig nem imádkozott senki. Azoknál, akikért imádkoztak, a 90 százalékuknál javulás állt be, akikért pedig senki sem imádkozott, csak 10 százalékuknál látszódott a javulás. Ily módon, nemcsak az ima erejét bizonyították, hanem azt is, hogy a legtöbbjüknél egy egészen más vallású ember imádkozott értük. Tehát, Isten előtt egyformák az emberek és a vallások, nincs előnyben részesítve egyik vallás sem. Legjobb, ha nyitottak vagyunk, s elfogadjuk a másik ember hitét is, sőt nyugodtan kipróbálhatunk más vallások nekünk tetsző elemeit. Ezzel nem követünk el bűnt. Nagyobb hiba az, ha valaki megrögzött, dogmatikus elveket követ, a félelem és a bűntudat miatt elavult, sokszor nevetséges, akár káros szokásokat űz. A mértékletesség vezet leginkább sikerhez. Azt is figyelembe kell venni, hogy ma már nem a középkori elvekhez kell tartani magunkat, s ez a vallásra is vonatkozik. Bármilyen vallást, dogmát, legendát veszünk alapul, egy dolgot sose felejtsünk el, azt, hogy nem fogunk teljes hitelességet kapni. Minél régebbi a vallás, a szent könyv, azaz minél többször adták tovább, annál többet változik. Esetleg ha többször le is fordítják más nyelvekre, mindig hozzáadódnak a fordítók eszméi is.

– Mi a jobb, ha saját szavainkkal imádkozunk, vagy amikor a pontos szöveget mondjuk, s kérhetünk-e folyton valamit, panaszkodhatunk-e, s el kell-e mondani mindent, hogy tudja Isten, miről van szó, vagy tegyünk úgy, mintha ő már tudná?

– Nem a szavak a legfontosabbak, ám nagy erejük van a szavaknak is. Fontos tényező az, hogy nem kell könyörögni, panaszkodni, keseregni, mert amire sokat gondolunk, sokat összpontosítunk, annak éltető erőt adunk, és az még jobban növekszik, még jobban hatalmasodik. Egyszerűen el kell mondani a kívánságunkat, lehetőleg pozitív szavakkal, tehát nem azt mondjuk, hogy ne legyünk betegek, hanem azt, hogy legyünk egészségesek, nem mondjuk, hogy ne legyünk szegények, hanem azt, hogy legyünk gazdagok (a gazdagság nem bűn!). Tehát elmondjuk, hogy mit szeretnénk, mit kérünk, s nagyon fontos, hogy hálát adjunk, hálát mondjunk. Az ima végén azonnal. Köszönöm, hogy egészségben élek, köszönöm, hogy élvezem a gazdagságot stb. Jelen időben mondjuk. Tehát, nem azt mondjuk, hogy majd (valamikor) egészséges és gazdag leszek, hanem azt mondjuk, hogy most azok vagyunk, mert ezzel kimutatjuk hitünket és hálánkat, hogy ez a legrövidebb időn belül, a legjobb módon teljesül.

– Mégis, létezik-e valamilyen speciális ima, melynek nagyobb hatása van, mint az egyszerű imának? Talán nem direkt Istenhez kell imádkozni, hanem inkább angyalokhoz, szentekhez, Jézushoz?

– Létezik néhány óriási erejű ima. Az egyik a legfelsőbb szintű ima, amely egybe fonja a különböző vallás nagyjait, itt egyben lesz az arkangyalok ereje, a szentek ereje, a legerősebb energiák. Ezt az imát lassan kell mondani, hogy beépüljön az auránkba. Kilenc napig kell naponta egyszer elolvasni, elmélyülten, ez olyankor ajánlatos, ha védelemre van szükségünk. Ha negatív energia van rajtunk, akkor 42 napig kell elmondani. Emellett van egy olyan ima, amelyet 7 gyertya meggyújtásával energetizálunk, s amely kihat az őseink bűnétől való megszabadulásra, a szellemek elküldésére, a múltban tett fogadalmak föloldására, mely már nem a mi javunkat szolgálja. Van egy olyan nagyon hatékony ima is, melyet Szent Antalhoz intézünk, szintén 9 napig – nem szabad átugrani egy napot sem! –, melyet olyan esetben használunk, amikor valamilyen kivételes nagy bajunk vagy kívánságunk van. Leginkább a kilencedik nap körül történik valamilyen pozitív változás e téren.

– Csodálatos! Pont erre van szükségem! Küldje el nekem ezeket az imákat!

– Rendben, s küldök még néhány igen hatásosat.