2024. április 20., szombat

Másfél milliárd dolláros hitel az infrastruktúrára

A parlament több beruházást érintő hitelszerződésről folytat vitát

A Köztársasági Képviselőház ma többek között a napirenden szereplő hitelekről és kölcsönökről szóló szerződésekkel folytatta a kedden megkezdett vitáját. Mindenekelőtt a Belgrád–Budapest gyorsvasút Újvidék és Szabadka közötti, a kelebiai határig terjedő szakaszának megépítéséhez szükséges hitelszerződést, valamint az autópálya Preljina–Požega szakaszának megépítését érintő hitelszerződést emelték ki a parlamenti képviselők.

A 11-es közúti folyosó, vagyis az E763-as autópálya Preljina és Požega közötti, 36 kilométer hosszú szakaszának megépítése 445 millió dollárba kerül, 15 százalékát azonban az állami költségvetésből finanszírozzák. Az összeg többi részéről még április folyamán hitelszerződést írt alá a pénzügyminisztérium Pekingben a kínai Export-Import Bankkal. Az útszakaszon több híd, illetve alagút lesz, és az építkezés két és fél évet vesz igénybe. A hitelszerződés értelmében 3 százalékos kamatlábbal számolnak éves szinten, illetve 0,50 százalékot számolnak a hitelfeldolgozásért. A munkálatokat kínai vállalat végzi, valamint az áru és a technológia is Kínából érkezik majd.

A parlament napirendjén szerepel a gyorsvasút Újvidék és Szabadka közötti szakaszának megépítéséről szóló hitelszerződés is, amelynek az értéke megközelíti az egymilliárd dollárt (988.388.500 dollár).

Mint arra a hatalmi koalíció képviselői a felszólalásuk során rámutattak, Szerbia és Kína történelmi jó kapcsolatokat ápol, illetve a kínai partnerek már bizonyították, hogy kiváló szakértelemmel rendelkeznek, ugyanakkor ez a vasútvonal része lesz az Egy öv, egy út elnevezésű, a modern selyemútként is emlegetett globális kereskedelmi projektumnak, amely összeköti majd Kínát Közép- és Nyugat-Európával. Emellett a vasútvonal korszerűsítésével Szerbia is bekapcsolódhat a transzeurópai közlekedési hálózatba, így az áru- és utasszállítás terén belekerül Európa vérkeringésébe. Ennek köszönhetően az egyik legfontosabb infrastrukturális beruházásként tekintenek rá Szerbiában.

A kínai bankkal kötött hitelszerződés mellett a parlamenti képviselőknek dönteniük kell arról a hitelről is, amit az állam az Európai Beruházási Banktól vesz fel, és az ivóvízhálózat, illetve a szennyvíztisztító hálózat, valamint a csatornarendszerek felújítására, korszerűsítésére és bővítésére vonatkozik. Ezeknek a beruházásoknak az értéke 80 millió euró. Az összeg felét az Európai Beruházási Banktól felvett 40 millió eurós hitel, a másik részét pedig az Európai Unió vissza nem térítendő támogatása képezi, amit az európai közösség az önkormányzatokban felmerülő problémák megoldására irányozott elő. A beruházás célja, hogy növelje az ivóvízzel ellátott területeket, ugyanakkor csökkentse az ivóvíz-szolgáltatás során felmerülő veszteségeket. Felújításra kerülnek majd a régi rendszerek is, ám a felújítással a racionális vízfogyasztásra is szeretnék serkenteni a lakosságot.

Az egészségügyi infrastruktúra felújítását célzó hitelről szóló keretszerződés is a képviselők előtt van, amelyet Szerbia az Európa Tanács Fejlesztési Bankájával írt alá, illetve több más hitelszerződésről is döntést kell majd hozniuk.

A napirenden szereplő törvényjavaslatokról a parlamenti képviselők az általános vitát a Szerbiáért Szövetség köré tömörülő pártok parlamenti képviselői nélkül folytatták le. Délután lezárták a törvényjavaslatok általános vitáját, így holnap a törvényjavaslatok egyenkénti vitájával, valamint a törvényjavaslatokra benyújtott módosítási indítványok ismertetésével folytatják az ülést.