2024. április 25., csütörtök

Várni kell a fehérorosz MiG-ekre

A tervek szerint 2021 elejére javítják meg és korszerűsítik azokat a MiG–29-es vadászgépeket, amelyeket Fehéroroszország bocsátott Szerbia rendelkezésére. A javítást követően a gépek rövidesen meg is érkeznek majd az országba, fejtette ki tegnapi jelentésében a Belta fehérorosz hírügynökség. Mint közölték, a két állam közötti megállapodásba foglalt határidők szerint megy majd végbe a vadászgépek javítása és felszerelése.

Mint ismeretes, négy fehérorosz MiG–29-es vadászgép átadásán vett részt február végén a szerb védelmi minisztérium és légierő küldöttsége. Már akkor közölték, hogy az újabb MiG-gépek a nagyjavítás után érkeznek majd meg. Aleksandar Vulin védelmi miniszter akkor kijelentette: a négy újabb géppel 14-re emelkedik a légierő rendelkezésére álló MiG-ek száma, s valamennyi az úgynevezett „4+” generációhoz tartozik, ami azt jelenti, hogy a legmodernebb repülők között vannak. „Ma kijelenthetjük, hogy 14 MiG–29-ese van az országnak, olyan számadat ez, amiről 2012-ben még csak álmodni sem mertünk” – fogalmazott Vulin.

A Belta információi szerint jelenleg három vadászgép nagyjavításon van, egyet pedig most vizsgálnak át a szakemberek, hogy megállapítsák, milyen javításokat kell azon eszközölni a későbbiekben. Roman Golovcsenko, a fehérorosz állami katonai-ipari bizottság elnöke közölte, a szerb féllel kiváló az együttműködés, minden a korábban megbeszéltek alapján zajlik. A vadászgépeket, mint mondta, 2021 elején kell átadni a megrendelőnek. A szerződés értelmében a szerb fél fizeti a gépeken végrehajtott munkálatok költségeit.

Korábban hat ugyanilyen gépet kapott Oroszországtól Szerbia, ezek nagyjavítása is esedékes hamarosan.