2024. április 19., péntek

Szűrések három településen

A budapesti Pető András Kar szakemberei Zentán, Csókán és Zomborban jártak

Tizedszer tartottak háromhetes intenzív fejlesztőkurzust Zentán a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő személyek számára. A kurzuson öt csoportban összesen tizenkilenc személy vett részt. A budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának szakemberei emellett szűréseket is végeztek három településen, Csókán, Zentán és Zomborban.

– Mindhárom településen igen nagy érdeklődés mutatkozott a szűrés iránt, hiszen Csókán tizenhárom, Zentán tizenegy, Zomborban pedig tizenkilenc jelentkezőt fogadtunk, akik között ezúttal a gyermekek voltak többségben. A szűrések elsődleges célja az, hogy feltérképezzük, melyik területen milyen típusú segítségre van szüksége az ott élő központi idegrendszeri sérüléssel küzdő személyeknek, ugyanis a konduktorok ezt követően tudják összeállítani azokat a csoportokat, amelyekben a fejlesztés folyik – hangsúlyozta a kurzus zárása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács tagja, hozzátéve, azt szeretnék, ha a jövőben nemcsak Zentán, hanem más helyszíneken is tudnánk szervezni intenzív kurzusokat, amelyek a szűrésekhez hasonlóan teljesen ingyenesek lennének az érintettek számára.

Oláj Ibolya, a Magyar Nemzeti Tanács tagja elmondta, a zentai Stevan Stemac Általános Iskola Thurzó Lajos Kihelyezett Tagozatának tanítónőjeként huszonnyolc éve foglalkozik sajátos nevelési igényű gyermekekkel, és rendkívül hasznosnak tartja a Pető-módszer segítségével történő fejlesztést.

– Nagyon örülünk annak, hogy a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának szakemberei eljöttek hozzánk, hogy segítsenek azoknak a gyermekeknek és felnőtteknek, akik valamilyen központi idegrendszeri sérüléssel küzdenek. Külön öröm számunkra, hogy ezúttal Csókán is végeztek szűrést, amelyre tizenhárom személy jelentkezett, köztük gyermekek és felnőttek is, akiknek nagyon sokat jelenthet majd az, hogy részt vehetnek az intenzív kurzusokon, hiszen rendkívül fontos, hogy ezek a személyek a Pető-módszer segítségével valóban a fejlődés útjára léphessenek, és ezáltal hozzájáruljunk az életminőségük javításához is – emelte ki Oláj Ibolya, hozzáfűzve, mindez nemcsak az érintett személyek számára bír óriási jelentőséggel, hanem a családtagjaik és a hozzátartozóik számára is.

A Csókán megtartott szűrésnek a Csóka Művelődési és Oktatási Központ adott otthont, amelynek igazgatója, Kobrehel Éva kiemelte, örömükre szolgál, hogy az általa vezetett intézmény is bekapcsolódhatott a programba.

– Az intézményünk dolgozói megpróbálták minél több érintett személyhez eljuttatni azokat az információkat, amelyek a szűréssel kapcsolatban érkeztek hozzánk, hogy ezáltal is megkíséreljünk segíteni rajtuk. A plakátok és a szórólapok készítése mellett a személyes megkeresésre is nagy hangsúlyt fektettünk, valamint a pedagógusokat és az oktatási intézményeket is igyekeztünk megszólítani. Úgy vélem, hogy ez a kezdeményezés igen nemes célt szolgál, ezért az intézményünk természetesen a jövőben is szívesen részt vesz majd a program lebonyolításában – fogalmazott Kobrehel Éva, aki elmondta, abban bízik, hogy a jövőben azokat a Csóka községbeli vagy a környékbeli településeken élő érintett személyeket is sikerül majd bevonnunk a projektumba, akikhez most esetleg nem jutottak el időben a szükséges információk.

A fejlesztő foglalkozások a jövőben is folytatódnak, sőt, lehetőség szerint bővülnek is, mondta el Csuka Pál, a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának határon túli projektumokért felelős koordinátora.

– Az elmúlt napokban nemcsak szűréseket és fejlesztő foglalkozásokat végeztünk, hanem tárgyalásokat is folytattunk, ugyanis a terveink egyre bővülnek. Szeretnénk az érintettekhez minél közelebb vinni ezeket a fejlesztő foglalkozásokat, ami nagy szervezőmunkát és további eszközöket is igényel, de mivel azt tapasztaljuk, hogy óriási az érdeklődés ezek iránt a foglalkozások iránt, hiszen mindig jóval kevesebb személyt tudunk fogadni, mint amennyien részt szeretnének venni, ezért folyamatosan azon dolgozunk, hogy megteremtsük a bővítés lehetőségét – magyarázta Csuka Pál, aki szerint ezen törekvéseik sikerességéhez nagymértékben hozzájárulhat majd az is, hogy a tervek szerint már szeptemberben megkezdődhet a konduktorképzés is.

A következő intenzív kurzusra a tervek szerint a nyár folyamán kerül majd sor. A szervezők elmondták, hogy mindemellett a nyári időszakban egy sporttal kapcsolatos rehabilitációs programot, az ősz folyamán pedig egy művészeti rehabilitációs programot is szeretnének elindítani térségünkben. A program a Magyar Nemzeti Tanács koordinálásával, a Magyar Kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.