2024. április 26., péntek

Bánáti hívek is lesznek Csíksomlyón

Két hét alatt megtelt az autóbusz

A Kárpát-medencei katolikusok csíksomlyói találkozóján ott lesznek a bánáti hívek is. Tizennyolc plébániáról 56-an vállalták a zarándoklatot. Mindenki nagy izgalommal várja az utat.

A nagybecskereki székesegyház (Fotó: Kecskés István)

A nagybecskereki székesegyház (Fotó: Kecskés István)

Német László megyés püspök felkérésére Halmai Tibor, a Nagybecskereki Püspökségi Caritas igazgatója vállalta az utazás megszervezését. Ezt teszi immár ötödik éve, de elmondása szerint az idei zarándoklat egy különleges esemény lesz.

– Ferenc pápa csíksomlyói látogatása rendkívül nagy jelentőségű esemény a Kárpát-medencei magyar katolikus, tágabb értelemben a keresztény emberek számára. Így a Nagybecskereki Egyházmegye hívőközössége és hívei számára is. Ez egy nagyon különleges alkalom, mert eddig, négy alkalommal a pünkösdi búcsúra szerveztem zarándoklatot, most pedig ugyancsak szent kegyhelyünkre, a Szűzanya lábához zarándokolunk, de egy különleges alkalomból, Ferenc pápa látogatására megyünk, vele szeretnénk találkozni. Január végén hirdettük meg ezt a zarándoklatot, és két hét alatt tele lett az 56 férőhelyes busz. Tizennyolc plébániáról vagy helységből jönnek a zarándokok és velünk jön három plébános is –  mondta Halmai Tibor szervező.

Az utasok között lesz a négytagú felsőmuzslyai Bodó-család is, Bodó Géza és Bodó Poturica Mária hét és tizennyolc éves fiaikkal. Mint elmondták, a Vatikánban már jártak, de most ezzel az utazással egy régóta dédelgetett álmukat valósítják meg. Erdély és Székelyföld szépségeiről ugyanis eddig már sokat hallottak és olvastak, most pedig szeretnék közelről is meglátni.