2024. április 25., csütörtök

Egy évtizedes álom vált valóra

Szombaton nyitják meg a 10-es közúti folyosó befejezett déli ágát – Az államvezetőség szerint infrastrukturális remekmű a Grdelicán áthaladó autóút
Utolsó simítások a 10-es közúti folyosó grdelicai szakaszán (Fotó: Beta)

Utolsó simítások a 10-es közúti folyosó grdelicai szakaszán (Fotó: Beta)

Büszkének kell lennünk arra, hogy a hétvégén megnyílik az Észak-Macedónia és Görögország felé haladó 10-es közúti folyosó szerbiai szakaszának déli ága a Grdelica-szoroson keresztül – fogalmazott a mai közösségi hálózaton tett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő, mivel szerinte egy olyan eseményről van szó, amelyről az ország évtizedeken át álmodott. Az autóutak összekötik az országot a régióval, új beruházókat, munkahelyeket is hoznak – fejtette ki. Ugyanakkor több turista dönt Szerbia meglátogatása mellett, ha fejlett infrastruktúrával rendelkezik, fejlődik a gazdaság, s növekednek a bérek is – tette hozzá Vučić. A 10-es korridor, mint mondta, az egyik legfontosabb európai közúti folyosó, mely összeköti Szerbiát Magyarországgal, Ausztriával, Szlovéniával, Horvátországgal és Görögországgal is. Építése még 1970-ben kezdődött, az egykori JSZSZK-ban. Az Instagramon, a „budućnostsrbijeav” elnöki profilon az államfő megjegyezte, hogy a Grdelicán áthaladó út 26,3 kilométer hosszú, mégis hatalmas fejtörést és munkafeladatot jelentett a mérnököknek és a kivitelezőknek. Emlékeztetett arra, hogy itt található két modern felszereléssel ellátott hosszú alagút, a Predejane és a Manajle is, továbbá 36 híd.

Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter is elújságolta ma reggel az egyik kereskedelmi televíziónak adott interjújában, hogy az autóút elkészült és szombaton át is adják a forgalomnak.

„KÖZELEBB” A MACEDÓN HATÁR

Arról is beszámolt, hogy ez azt jelenti, azoknak, akik a görög tengerpartra tartanak majd a nyáron, vagy azoknak, akik Észak-Macedónia felé veszik az irányt más okból kifolyólag, egyetlen kilométer miatt sem kell már letérniük az autóútról, biztonságosabb és gyorsabb lesz az útjuk: Belgrádtól a macedón határig három és fél óra alatt el lehet jutni. Mihajlović arról is szólt, hogy kizárólag a Grdelica-szoroson átívelő útszakasz csaknem 400 millió euróba került, mert az az építkezés számított a legnehezebb terepmunkának egész Európában. A miniszter Grdelicát egy infrastrukturális remekműnek nevezte, s kijelentette, hogy nehéz helyzetben van az ország olyankor, amikor csupa megoldatlan problémát örököl az elődöktől, de Szerbiának ezek közül mégis sikerült egyet rendeznie, s legyőznie a szoros jelentette akadályokat. Hangsúlyozta: a 10-es korridor az Európával való kapcsolatnak, összeköttetésnek a jelképe, s ez az első olyan nemzetközi autóút, amely teljes egészében átszeli Szerbiát.

Az új útszakasz egy része madártávlatból (Fotó: Beta)

Az új útszakasz egy része madártávlatból (Fotó: Beta)

NEHÉZ SZAKASZ – MEGSZOKOTT ÁRAK

Mihajlović arra emlékeztetett, hogy az Észak-Macedónia felé haladó közúti folyosó déli ágán 2000 után kezdődtek el a munkálatok. Az útszakasz befejezéséhez 19 évre volt szükség, de azt is figyelembe kell venni, hogy milyen összetettek voltak itt a feltételek – mondta. Közölte, a hivatalos kimutatás szerint 2014-ben csak 34 millió gépjármű haladt keresztül az országon ezen a vonalon, a legtöbben Bulgárián és Románián keresztül kerülték el Szerbiát. A mögöttünk álló négy évben 300 kilométer hosszúságban adtunk át új autóutat, s tavaly már 58 millió gépjármű haladt végig a 10-es közúti folyosón – nyilatkozta a tárcavezető. Hozzátette, arra számít, hogy az idei számadat meghaladja a 60 milliót is. Elmondása szerint az autóútnak ezen a szakaszán sem lesz magasabb a fizetendő illeték, a polgárok a megszokott útdíjakra számíthatnak.

KÉTSZER IS BEOMLOTT A TÁMASZFAL

Mint ismeretes, nem volt nehézségek nélküli ennek a bő 26 kilométeres résznek a megépítése a Grdelica-szoros térségében. Három szakaszon zajlott a munka: a Grdelica és a Predejane előtti alagút között, az alagút és Caričina dolina között, valamint Caričina dolina és a Manajle alagút között. Grdelicánál két alkalommal is beomlott a hegy oldalába épített támaszfal, mert az elsődleges kivitelező, a spanyol Azvi nem épített függőleges vízelvezetőket a falakra, a vízszintes akadályokkal pedig ellehetetlenítette a felgyülemlő víz távozását. A felszaporodó víz földcsuszamlást okozott, s összeomlott a hegy oldalába emelt támasztófal is. A kivitelezést ekkor a boszniai Integral inženjering vette át. A tervet módosították, a hegy eltávolítása mellett döntöttek: 350 ezer köbméternyi földtömeg elhordását kellett megoldaniuk a munkásoknak.

A 11-ES IS FONTOS

Bár nagy eredménynek tekinti a 10-es korridor befejezését, az állam nem kizárólag ennek az útszakasznak a megvalósításán dolgozott az elmúlt időszakban. A miniszter közölte, hogy ma megkezdik a munkálatokat a Preljina–Požega autóúton. Egy 450 millió euróba kerülő, 36 kilométeres szakaszról beszélünk, melynek egyharmadát hidak alkotják majd. Kínai kivitelező építi, szintén kínai hitelből, a tervek szerint a munka két és fél éven át fog tartani. Mihajlović a közelmúltban kijelentette, hogy kilátásban van a Bosznia-Hercegovina felé tartó Racsa–Kozmadamján (Sremska Rača–Kuzmin) és a Morava menti közúti folyosó projektuma keretében a Pojate–Preljina szakaszon végzett munkálatok kezdete is. Ezáltal 120 kilométeres szakaszon autóút-összeköttetést teremtenek Belgrád és Čačak között. Fontos, hogy mielőbb elkészüljön a 11-es korridor, részben azért is, mert az ibari utat – nem ok nélkül – a „halál útjának” hívják – jegyezte meg az infrastruktúraügyi tárcavezető. Ma arról is szólt, hogy a Belgrád körüli körgyűrű Pancsováig haladó szakasza három, legfeljebb három és fél éven belül készül el, ami úgyszintén semmiség ahhoz képest, hogy harminc évet kellett várni az érdemi munka kezdetére.