2024. március 29., péntek

Nagyobb támogatások, új remények

Nyolcvanmillió dinárral támogatja a jószágtenyésztőket a tartományi titkárság

A 86. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron tett látogatást tegnap Igor Mirović tartományi kormányfő és Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár az újvidéki városi tisztségviselőkkel karöltve. A kormányfő és a titkár, kihasználva a jószágkiállításáról is híres vásár nyújtotta alkalmat, a helyszínen, a Tartományi Titkárság standjánál támogatásokat osztott ki a sikeresen pályázó állattenyésztőknek.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A vásári körséta során megtekintették többek között a tuniszi, a fehéroroszországi, az olasz és a hazai vállalatok standjait.

Igor Mirović és Vuk Radojević ezt követően 69 vissza nem térítendő támogatásról szóló szerződést adott át a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság pályázatain sikeresen szereplő jószágtenyésztőknek és tejtermelőknek. A támogatások összértéke több mint 142 millió dinár, ebből 80 milliót a tartományi titkárság, 62 millió dinárt pedig a pályázó gazdák biztosítottak önrész formájában.

Az említett összegből 66,5 millió dinárt irányoztak elő a sertésfarmok támogatására, ebből több mint 31 millió dinár jutott a marha-, több mint 30 millió dinár a birkafarmok és 15 millió dinár a baromfitelepek munkájának a támogatására.

Igor Mirović kiemelte, hogy az új agrárpolitikai intézkedések végrehajtása révén főként a kis- és középtermelők versenyképességének növelése valósulhat meg. Hozzátette, hogy 2016-os év előtt ilyen célú és mértékű intézkedésekre nem volt példa.

Jelenleg 50 százalékkal több pénz jut a bejegyzett mezőgazdasági birtokok támogatására, mint 2016-ban – hangsúlyozta Vuk Radojević, és hozzátette, hogy a támogatottaknak több mint a fele negyven évnél fiatalabb, női termelő, illetve azoknak a gazdáknak a sorába tartozik, akik nehéz körülmények között végzik a munkájukat.

A támogatási szerződések aláírói közül hét farmtulajdonos Topolya községből érkezett, hat támogatás pedig Verbász község területére kerül. Újvidék és Žitište községekből öt jószágfarm pályázott sikeresen a tartományi titkárságnál.

Tóth Szabolcs fiatal gunarasi gazda családi gazdasága sertéstelepének a felszerelésére pályázott a tartományi titkárságnál.

– Óriási segítség, mert pusztán csak önerőből nagyon nehéz lett volna megvalósítani a fejlesztést. A szüleim évtizedek óta foglalkoznak sertéstenyésztéssel, én pedig nemrég kapcsolódtam be a munkába. Reménykedünk abban, hogy van jövője az ágazatnak, és hogy a jószág- és terményárak is elfogadhatóan alakulnak majd – mondta Tóth Szabolcs.

A zentagunarasi Tóth Kocsis Sarolta és családja tejtermeléssel foglalkozik.

– Egy kilenctonnás trágyaszóróhoz jutottunk a titkárság pályázata által. Mindig szeretnénk újítani a gazdaságunkban annak érdekében, hogy minél könnyebben tudjunk gazdálkodni, illetve hogy ne kelljen oly mértékben alkalmazni fizikai erőt: ezért igyekszünk lépéseket tenni a gépesítés terén. A közeljövőben szeretnénk beszerezni egy szalmabefúvó berendezést, hogy ezzel is könnyítsük a munkánkat.

A topolyai Kisimre Vörös Beáta és férje, Kisimre Róbert hízócsirke nevelésével foglalkozik.

– Harmadik alkalommal pályáztunk a titkárságnál. A három évvel ezelőtti pályázatnak az eredményeit korszerűsítjük most, amikor hűtő-fűtő berendezés beszerzésére nyújtottuk be az igényünket. Szeretnénk egy minivágóhidat építeni, bezárva ezzel a kört – mondta Kisimre Vörös Beáta.