2024. április 16., kedd

Egyre elterjedtebb a segítő Pető-módszer

Újabb szűrővizsgálati rendelést tartottak Zomborban

A Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, a Magyar Nemzeti Tanács partnerségével újabb Pető-szűrést végeztek Zomborban. A szűrést Csuka Pál, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának konduktora végezte. Perpauer Attila, az MNT Oktatási Bizottságának tagja, főkoordinátor lapunknak kiemelte, hogy az MNT egyik kiemelt jelentőségű programja a Pető-módszer vajdasági meghonosítása.

Fotó: L. Móger Tímea

Fotó: L. Móger Tímea

– Egy komplex, egyedülálló módszerről van szó, amely közvetlenül a családoknak segít, a központi idegrendszeri problémákkal küzdő betegeknek, gondolok itt a szklerózis multiplexre, a stroke utáni állapotra, a Parkinson-kórban szenvedőkre, valamint az oxigénhiányos gyermekekre, akiknek életminőségén mindez sokat segíthet. Szeretnénk az érintetteket visszaemelni a funkcionális életbe, amelyben ők mindezeket a módszeri sajátosságokat saját maguk tudják gyakorolni, és a későbbiekben is felhasználni. Maga a Pető-módszer egy olyan rendszerre épül, amely rehabilitálja a teljes személyiséget. Mindez azért fontos, mert visszaadja azokat a funkciókat, amelyeket a betegség folyamán elveszítettek. Zomborban már többször voltunk szűrésen, itt is szeretnénk felkutatni, felkeresni azokat az embereket, családokat, amelyeknek tagjai ilyen jellegű problémákkal küzdenek és lehetőség szerint segíteni nekik, itt is megszervezni majd a háromhetes kurzust. Csoportterápiáról van szó, ennek értelmében nekünk olyan csoportokat kell összeállítani, amelyek tagjai hasonló problémákkal küzdenek. A betegség súlyosságától függően 4-6 fős csoportokat állítunk össze. Ma tizennyolcan jelentkeztek a szűrésre, ez rekordszám, hosszú munka van nemcsak mögöttünk, hanem előttünk is. Lényeges, hogy az emberek egyre inkább felismerik ennek fontosságát és a benne rejlő fejlődési lehetőséget. A program egésze Magyarország Kormánya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, az MNT lebonyolításával zajlik. Köszönet illeti a zombori Magyar Polgári Kaszinót, hogy megfelelő helyszínt biztosít a szűrés lebonyolításához – hallottuk Perpauer Attilától.

Csuka Pál konduktor az általános és a vajdasági tapasztalatairól megjegyezte, hogy a Pető-módszer egy pedagógiai rehabilitáció, amely eléggé különbözik az összes többi rehabilitációs módszertől.

– Eleve csoportterápiáról van szó, csoportokban folyik a fejlesztés. Nemcsak egy tünetre, egy diagnózisra összpontosít, hanem a személyiséget megpróbálja egészében nézni. A fejlesztést nem választjuk szét mozgásra, beszédre, értelemre, szem-kéz koordinációra, hanem megpróbáljuk a feladatsorokat egyben, az egészet komplexen kezelni. Vajdaságban 2015 óta ténykedünk. Eddig Zentán volt a fejlesztések nagy része, de más településeken, Zomborban is például több alkalommal rendeltünk. Megpróbáljuk összefogni a szórványterületeket, csoportokat létrehozni és fejlesztéseket végezni ezeken a területeken is. A vajdasági tapasztalat ugyanaz mint az egész Kárpát-medencében, kevés a szakember, orvos és terapeuta is, így a gyerekek nagyon kevés fejlesztésben tudnak részesülni, nem beszélve a Pető- módszerről, amely eddig nem is volt jelen ezen a tájon. Törekszünk arra, hogy a Kárpát-medencében, Magyarország Kormánya jóvoltából meghonosíthassuk a módszert. Vajdaságban is képzések indulnak, konduktorsegítő képzés is. Ezáltal könnyebb lesz majd kiépíteni az ellátó hálózatot – ecsetelte Csuka Pál.

Turkál Marianna, az MNT Oktatási Bizottságának tagja, helyi koordinátor szerint, nagy lehetőség ez a konduktív pedagógiai módszer. Ezt a tényt felismerik az érintett szülők, a reagálásuk rendkívül pozitív, várják a háromhetes kurzust. Turkál Marianna helyi szervező fogadja, várja a további jelentkezőket, érintetteket a 069/18-62-677-es telefonszámon. Zomborban hamarosan ismét lesz szűrővizsgálat.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.