2024. április 25., csütörtök

Nyizsnyij Novgorod küldöttsége Újvidéken járt

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere tegnap a városházán fogadta Nyizsnyij Novgorod küldöttségét, amelyet Cserkaszov Makszim Valerevics, a régió ipari és kereskedelmi minisztere vezetett.

A oroszországi küldöttség hétfőn érkezett a tartományi székvárosba, részt vett az Újvidéki Mezőgazdasági Kiállítás keretében megtartott üzleti fórumon, amelyet a Vajdasági Gazdasági Kamarában rendeztek meg.

Vučević a tegnapi találkozón hangsúlyozta, Újvidék és Nyizsnyij Novgorod testvérvárosok szorosabb együttműködése 2005-ben kezdődött. A polgármester ismertette Újvidék gazdasági, oktatási és kulturális lehetőségeit, elmondta, hogy a tartományi székváros az ország talán legfontosabb energetikai központja. Kifejtette, az Újvidéken működő IT-szektor a leghíresebb az egész országban, folyamatos fejlődést mutat.

Valerevics elmondta, hogy a legjelentősebb 20 vállalat képviselői jöttek a tartományi székvárosba, szeretnének minél gyümölcsözőbb együttműködést kialakítani. A találkozón a felek egyetértettek abban, hogy Oroszország és Szerbia együttműködése kiváló, de a politikai együttműködés mellett a gazdasági kapcsolatokat is fejleszteni kell. Kiválló alkalmat nyújt erre a mezőgazdasági kiállítás, amely a régió legjelentősebb, ilyen jellegű rendezvénye.

Elhangzott az is, hogy Újvidék csatlakozott azokhoz a városokhoz, ahol megtartották a Halhatatlan ezred menetét, ezzel is megemlékezve a közös történelemre – az orosz delegáció tagjai elégedettek emiatt. Vučević emlékeztette őket arra, hogy Újvidék az idén Európa Ifjúsági Fővárosa, 2021-ben pedig Európa Kulturális Fővárosa lesz. – A tartományi székváros büszke multietnikus és multikulturális múltjára, mindig is ez tette felismerhetővé – jegyezte meg a polgármester.