2024. április 23., kedd

Forradalmian új könyvtári szolgáltatás Topolyán

A magyarországi Innovációs és Technológiai Minisztérium az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Programján keresztül biztosít támogatást a határon túli intézmények részére.

Lencsés Ákos ismerteti az adatbázissal kapcsolatos tudnivalókat a jelenlevőknek (Tóth Péter felvétele)

Lencsés Ákos ismerteti az adatbázissal kapcsolatos tudnivalókat a jelenlevőknek (Tóth Péter felvétele)

Ennek révén díjmentesen igénybe vehető az az értékes adatbázis, ami óriási segítséget nyújt nemcsak a kutatók, hanem a középiskolások és egyetemi hallgatók munkája során. A hálózathoz a határon túli intézmények közül a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár is csatlakozott, a rendszer már hetek óta elérhető. A könyvtár padlásterében Lencsés Ákos osztályvezető főkönyvtáros tette közzé a rendszerrel kapcsolatos tudnivalókat, illetve az érdeklődőkkel, elsősorban könyvtárosokkal, helytörténészekkel, intézményvezetőkkel ismertette meg annak használatát. Náray Éva, a könyvtár igazgatónője elmondta, hogy ilyesmiről eddig csak álmodni tudtak a könyvtárosok. Mindig is igyekeztek a legfrissebb tudományos folyóiratokat, szakkönyveket beszerezni, de a rendszer a jövőben a kutatók, a diákok, illetve az egyetemisták számára a legújabb információkat is hozzáférhetővé teszi. Kezdetnek mintegy 5000 kiadvány vált hozzáférhetővé, a tartalom pedig folyamatosan bővül.

A hálózatot ismertető Lencsés Ákos elmondta, azért jöttek Topolyára, hogy bemutassák azt a lehetőséget, amit az egész nemzeti program kínál a határon túli magyar intézmények számára. – A minisztérium céltámogatásának köszönhetően most 26 határon túli magyar könyvtárban és kutatóintézetben biztosítunk hozzáférést. Azért vagyunk itt, hogy ezeket a lehetőségeket bemutassuk a helyi lakosság számára. Az adattár körülbelül 5000 magyar e-kiadványból áll, köztük nagyon frissen megjelentetettből, és sok olyan szakkönyvet tartalmaz, ami a legtöbb egyetemen kötelező irodalmat jelent – ismertette többek között az osztályvezető főkönyvtáros, majd hozzátette, hogy ez egyfajta gyarapítási lehetőség az intézmények számára. Továbbá lehetőség arra, hogy a mai fiatalok számára az elsődleges forrást jelentő interneten keresztül is hozzáférjenek megbízható szakirodalomhoz.

– Az illető elég, ha betér egy könyvtárba és megkérdezi a könyvtárost, hogy milyen módon tud hozzáférni ezekhez a kiadványokhoz, majd azt le tudja menteni, ha szüksége van rá, ki tudja nyomtatni – hangzott el a tájékoztatón.

Jelenleg nyolc adatbázison keresztül több kiadónak a teljes portfóliója érhető el, továbbá 25 millió oldal beszkennelt napilap, hírlap, újság. Főként tudományos és ismeretterjesztő kiadványok, illetve szépirodalmi e-könyvek is hozzáférhetőek. A vajdasági intézmények közül a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár mellett egyelőre az újvidéki Európa Kollégiumban juthatnak hozzá az érdeklődők a szolgáltatáshoz, telefonon vagy akár hordozható számítógépen.