2024. április 25., csütörtök

Százharminchat nyertes pályázó

Gazdaságfejlesztésről tartottak lakossági fórumot Királyhalmán

A Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében kedden este lakossági fórumot tartottak Királyhalmán. Az esemény a Gazdaságfejlesztés mint a nemzeti megmaradás európai lehetősége címet viselte. A rendezvényen jelen volt Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Dobó István, a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. szabadkai regionális irodavezetője, és Ladóczki Gyula, a szabadkai városi képviselő-testület titkára.

Megtelt érdeklődőkkel a helyi közösség épülete (Fotó: Gergely Árpád)

Megtelt érdeklődőkkel a helyi közösség épülete (Fotó: Gergely Árpád)

A lakossági fórum kezdetén Osztrogonác Simon, a VMSZ királyhalmi helyi szervezetének elnöke köszöntötte a vendégeket és a közönséget, majd Juhász Bálint és Pásztor Bálint mondott beszédet, amelyben a gazdaságfejlesztési programról, a Prosperitati Alapítvány eddigi tevékenységéről, és az előttünk álló európai parlamenti választásokról ejtettek szót.

Juhász Bálint felszólalásában a gazdaságfejlesztési program és az európai parlamenti választások összefüggésére mutatott rá. Kitért azokra a vádakra, amelyek a párt azon aktivistáit érték, akik az adatlapok kitöltésében segítik a választópolgárokat. Hangsúlyozta, hogy az aktivisták csak az adatlapok kitöltésében segédkeznek, a szavazást nem befolyásolják.

Juhász Bálint szerint fontos, hogy a választásokon a vajdasági magyar szavazók azt az üzenetet küldjék a magyar kormánynak, hogy egyetértenek a nemzetpolitikájával. Ezt pedig úgy tudják megtenni, hogy tömegesen vesznek részt a választásokon. Rámutatott arra, hogy a gazdaságfejlesztési program is a nemzetpolitika része, hiszen a program az itt élők mindennapjait, vállalkozásait könnyíti meg. A programnak köszönhetően eddig mindegy 250 millió euró értékű beruházást valósítottak meg, és több mint 10 ezer sikeres pályázó részesült támogatásban. Ebből Királyhalma 1 millió 80 ezer euró értékű támogatásban részesült, és 136 nyertes pályázója van a falunak.

Pásztor Bálint a vasútfelújítások jelentőségére hívta fel a figyelmet (Fotó: Gergely Árpád)

Pásztor Bálint a vasútfelújítások jelentőségére hívta fel a figyelmet (Fotó: Gergely Árpád)

Pásztor Bálint beszédében a jövőbeni szabadkai vasútfejlesztések gazdasági jelentőségét részletezte. Szerinte, ha felújítják a Szabadka–Szeged–Baja vasútvonalat, akkor a város és környéke gazdasági értelemben felvirágzik.

– Az 1830-as évektől, amióta az első vasútvonal megépült, úgy van, hogy ahol van vasút, ott van élet, gazdaság, infrastruktúra. Ha viszont a vasút eltűnik, ezt sajnos tapasztaltuk az elmúlt évtizedekben, itt a Szabadka környéki településeken elkezdődik a leépülés – magyarázta a képviselő.

Pásztor Bálint elmondta, hogy a Szabadka–Szeged–Baja vasútvonal felújítása bekerült a szerbiai vasútfejlesztési stratégiába. Ezenkívül felkerült az európai vasúthálózati térképre, mint megvalósítandó cél. Szerbia és Magyarország együttműködésének köszönhetően pedig pénz is van a felújításra, így arra lehet számítani, hogy ez a projektum néhány éven belül megvalósul. Pásztor Bálint szerint a felújítás után a Szabadka környéki településeken többek között bővülni fognak a gazdasági lehetőségek, növekedésnek indulnak az ingatlanárak. Ez lesz tapasztalható Királyhalmán is. Pásztor elmondta, hogy a vasútvonal felújításának elképzelését a VMSZ vetette papírra.