2024. április 19., péntek

Tízesre vizsgázó múzeumok a közönség szolgálatában

Pénteken és szombaton csillagászattal kapcsolatos interaktív programokkal várja a látogatókat az óbecsei Városi Múzeum

A Kitűnő múzeumok (Muzeji za 10) rendezvény keretében Óbecsén a Városi Múzeumban pénteken (május 17-én) 18 órai kezdettel Branko Simonović A régi világ csillagászati számítógépei címmel tart előadást.

A csillagászat beköltözik az óbecsei Városi Múzeumba (Fehér Rózsa felvétele)

A csillagászat beköltözik az óbecsei Városi Múzeumba (Fehér Rózsa felvétele)

Szombaton (május 18-án) a csillagászattal foglalkozó programok 17 órakor kezdődnek, ekkor nyílik meg a múzeum kistermében a Csillagászat képekben című kiállítás. Ezt az égbolt mozgásának a szimulációja követi a Szerbiai Csillagász Társaságnak a nagyteremben felállított mobil planetáriumában, majd ha az időjárás nem szól közbe, a múzeum udvarán szakértői ismertetés mellett az éjjeli égbolt teleszkópos megfigyelésére is lehetőség nyílik majd. (Rossz idő esetén ezt az eseményt egy későbbi időpontban tartják meg.) A rendezvény ideje alatt a gyerekek műhelymunkákon többek között csillagvizsgáló eszközöket, például saját távcsövet készítenek majd. A kétnyelvű, ingyenes programok valamivel éjfél után érnek véget.

A Kitűnő múzeumok rendezvényt 2015-ben azzal a céllal hívták életre Szerbiában, hogy az intézmények különféle programok által népszerűsítsék tartalmaikat. A hazai rendezvény témája ezúttal egybeesik a nemzetközi múzeumi világnap témájával, ezért a Múzeumok mint kultúrközpontok: a hagyomány jövője elnevezést viseli, és arra utal, hogy ezek az intézmények ma már (inter)aktív, közönségközpontú, rugalmas és dinamikus formában kell működjenek.

Az idei rendezvény ezúttal magában foglalja a május 18-ai nemzetközi múzeumi világnapot, valamint az idén ugyanerre a napra eső Európai Múzeumok Éjszakáját is, melyen 48 város 79 múzeuma vesz részt.