2024. április 20., szombat
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS - GIRO D'ITALIA

Derült égből tűzijáték

Az egyik maratoni szakasszal folytatódott kedden a Giro d’Italia. A 235 kilométeres, Olaszország nyugati részén kanyargó etapon a három hazai versenyző, Frapporti, Maestri és Cima indult egész napos szökésbe. A trió előnye hamar tíz perc fölé nőtt, ám a hajrára készülő sorok pórázon tartották őket.

Frascati városában két kilométeres, bő négyszázalékos meredekségű befutó vezetett a célig, ám még ez előtt döntő eset történt: öt kilométernél hatalmas bukás rázta szét a főcsoportot, és alig tíz-egynéhányan maradtak elöl. Az élbolyban egyedül a rózsaszín trikós Roglič és a spanyol Carapaz maradt az összetett esélyesek közül, s a hatalmas tempóban az emelkedőn tovább szakadtak le az emberek. A nyolc főre zsugorodó csoportból Carapaz háromszáz méternél el tudott lógni, és megnyerte szakaszt. A nap vezéráldozata Dumoulin volt, aki bukott, és vérző lábbal, négyperces hátránnyal érkezett célba.

4. szakasz (Orbetello–Frascati, 235 km): Richard Carapaz 5:58:17 óra, Caleb Ewan, Diego Ulissi a. i., Pascal Ackermann, Florian Sénéchal +2 mp stb.