2024. április 19., péntek

Borhajó a Dunán

Magyar–szerb projektum a borturizmusért

A 86. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár keretében tegnap bemutatták a Duna Borút elnevezésű projektumot, amelynek célja a határ menti régiók borturizmusának a fellendítése, és egy közös brand kialakítása és ismertetése, valamint a régió borászainak szakmai képzése. A projektum tevékenységei között tanulmányutak szervezése és egy közös marketingstratégia kidolgozása is szerepel.

Olga Trifković-Tucakov (Fotó: Dávid Csilla)

Olga Trifković-Tucakov (Fotó: Dávid Csilla)

Emellett fontos a borászok termékeinek kölcsönös megismertetése a határ két oldalán, valamint olyan szervezett kiállításokon való részvétel, amely a brand szélesebb körű megismertetését teszi lehetővé – tette közzé Olga Trifković-Tucakov, a karlócai község képviselője.

A projektumban a tartományi oktatási titkárság, a karlócai község, az Alma Mons Szerémségi Borklaszter és a magyarországi Duna Borrégió Borút Egyesület vesz részt.

Feledi László (Fotó: Dávid Csilla)

Feledi László (Fotó: Dávid Csilla)

A karlócai község feladata egy kisebb hajó építése lesz, amely 20 személy szállítását teszi lehetővé a vajdasági és a magyarországi térségben. Így a hajón a szerémségi és a magyarországi borokat kóstolgatva az érdeklődők megismerhetik a határ menti vidékek borvilágát, kulturális és idegenforgalmi értékeit.

– A Duna összeköti Magyarországot Szerbiával. Nálunk a Duna Borrégió a legnagyobb magyarországi borrégió, s ez adja az össz magyar bortermelésnek a 40 százalékát. Nagyon erős borászatok alakultak ki, viszont a közösségi marketing még nem annyira erős, mint amennyire jók a borok. Ezért szükséges a borászok összefogása, amely értéket teremt – mondta Feledi László, a Duna Borrégió Borút Egyesület titkára.