2024. április 24., szerda
VÁSÁRI KÖRSÉTA

Számos kiállított gépet eladtak

Amint javulni kezdett tegnap délelőtt az időjárás, igazi vásári hangulat kerekedett a 86. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron. Tekintettel arra, hogy szerdán már a rendezvény ötödik napja zajlott, és mindössze két nap maradt a rendezvény bezárásáig, nem sok idő maradt a nézelődésre, vásárlásra, szemináriumok megtartására. Sűrűsödtek a programok, szinte lehetetlen volt figyelemmel kísérni minden eseményt, megtekinteni az újdonságokat, esetleg hasznos házi praktikákat vásárolni, vagy valamelyik kiállított gépet, melyek közül már sokat eladtak, bizonyíték erre, hogy számos exponátumra kiragasztották az új tulajdonos nevét.

Tegnap gabonanapot tartottak, melyre nemcsak a forgalmazók, hanem a termelők is eljöttek. Jelen volt Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter is, akinek a Žita Srbije Társulás külön köszönetet mondott, amiért sikerült megnyitni az egyiptomi piacot a hazai búza számára. Nedimović elmondta, várhatóan hamarosan megoldódnak a Kínába és Indonéziába irányuló kukoricaexportunkkal kapcsolatos formaságok, és kezdődhet a kivitel. A miniszter megígérte, a gabonaexportőrök által kifogásolt magas kiviteli exportok csökkentése érdekében tesz lépéseket, egyeztet a romániai illetékesekkel, mert a mi gabonánk nagy része éppen a Fekete-tengeren keresztül jut el a világpiacra.

Vukosav Saković, a Žita Srbije igazgatója a gabonapiacra és a várható hozamokra, illetve árakra vonatkozó meglátásaival kötötte le a jelenlevők figyelmét. Hangsúlyozta, hogy a társulás már 41 éve létezik, 49 vállalat tartozik a kötelékébe, és hogy tavaly 3 millió tonna gabonát exportált. Kifogásolta a magas kiviteli illetékeket, és nyíltan bírálta a Szerbiai Gazdasági Kamarának fizetendő magas tagsági díjat, valamint azt is, hogy szerinte a kamara mindinkább eltávolodik a gazdaságtól. Saković elmondta, hogy tavaly rekordmennyiségű exportot valósított meg a társulás búzából (1,3 millió tonna), árpából, olajrepcéből és napraforgóból, csökkent viszont a szójabab kivitele (mindössze 70 ezer tonna), mert szerinte a mi eladóink magasabb árat vártak, ezért raktáron tartották, visszatartották a termést, azaz nem voltak hajlandóak eladni, s emiatt a nyakunkon maradt a szója. Elmondta még, hogy csökkent az exportőrök száma az elmúlt periódusban, szerinte ez annak a bizonyítéka, hogy nincs nagy haszon a gabonakivitelből, hisz regionális viszonylatban nálunk legkisebb a különbség a gabona felvásárlási és megvalósított kiviteli ára között.

Egy másik jeles esemény: az Ipari Növények társulása tegnap ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját, s ez kapcsolatban van egy másik jubileummal is, azzal hogy immár 60 éve tart rendszeresen szaktanácskozásokat a hazai étolajgyártás. Olga Čurović, a társulás elnöke elmondta, hogy a hazai feldolgozóipar éves kapacitása 1 millió tonna napraforgó és 800 000 tonna szójabab, és hangsúlyozta, hogy különösen a szójababtermelés fejlődött nagyot nálunk az utóbbi évtizedekben. Az eseményen jelent volt Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár, aki közölte, hogy 2018-ban az ország 150 millió eurót valósított meg az olajnövények exportjából.