Egyensúlyozás

Török Erna

2019. május 16., 16:23

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Régi álma volt, hogy vásároljon egy kisebb csónakot, hogy egyedül merenghessen a vízen ringatózva. Mindeddig mégsem tette meg. A pénze megvolt rá, hiszen erre spórolt öt évig. A vőlegénye azonban ellenezte az ötletet. Az ellenérvek sorában pedig egyre-másra csupa olyan dolog szerepelt, amit igen nehéz volt összeegyeztetni e vágyképpel, az önmegvalósítással és a valósággal.

– Ha félmeztelenül napozol kinn a vízen egyedül, még meglát valaki… Miért szeretnél te egyedül lenni?

Amikor elhatározta, hogy megszerzi a motorcsónak vezetéséhez szükséges engedélyt, akkor is számos kérdést feltettek neki a tanfolyam alatt és az okiratok beszerzése során. Az egykori vőlegény akkor már messze járt.

– Biztosan jó ötletnek tartja? Miért van Önnek erre szüksége?

Különféle indoklással és magyarázatok sorával kellett előhozakodnia a vezetői engedély megszerzése közben a pszichológusnőnél és a különféle hivatalok munkatársainál.

(Illusztráció)

Nő eddig még nem igen szeretett volna errefelé csónakvezetésre vizsgázni. Ezért kérdezgették rendületlenül. A legnyomósabb válaszként és érvként az szolgált, hogy sporttal keresi a kenyerét, és egy fitt életforma híve, így ezen a kontextuson belül mások számára is megemészthetővé vált e vágya. Holnap fog vizsgázni a motorcsónak-vezetői jogosítvány megszerzéséért, hallottam tegnap a buszon.

Látom, hogy kellemetlenül érzi magát, amikor az apja előtt eteti a gyereket. A felesége is ott tesz-vesz körülöttük a konyhában. Ez az ő dolga volna, hiszen ő az anya, gondolja a két férfi. Még a kolléganője is hatalmasat csodálkozott azon, hogy a férj és a feleség együtt, más külső segítség nélkül vészelték át a gyerek születése utáni érzékeny, megterhelő rendkívül tevékeny időszakot.

Nem gondolta volna a barátjáról a hajadon, gyermektelen negyven év körüli nő – a férj apja pedig végképp nem hitte volna –, hogy a patriarchális neveltetés mellett ez megtörténhet. Maga a férj sem gondolta, hogy így alakul, hogy egyensúlyoznia kell az ösztönösen belé ivódott, otthonról hozott elvek és minták, valamint a felesége és a gyermeke igényei között. Mindezt, ha kell, majd egy-egy veszekedés alkalmával fel is hánytorgatja feleségének. Papucsférj lett. Mert így nevezik őt, biztosan… mesélte tegnap a szomszédom.

– Mindeddig magától értetődő volt, kinek mi a szerepe. Most mi történt, s én merre lépjek ezután? – kérdezi tőlem a férj tegnap a piacon.

– Szerintem a férjem és az apósom valahol mélyen úgy gondolja, hogy a házimunka és a gyereknevelés kizárólag a nő feladata. Nekem semmi sem értetődik magától, csak az amit megbeszélünk. Nem fogok egyedül én főzni és gyereket nevelni. Ez mind megbeszélés kérdése kellene, hogy legyen – ekképpen nyilatkozott a témában a feleség.

Éjfél van. A lány kissé ideges, mert még mindig nem indultak el a szórakozóhelyre a barátnőivel. Ezzel az a gond, hogy meg kell mondania a fiújának, hogy még a lakásban vannak és csupán most, éjfél után mennek majd el sörözni. Ez nagy baj, mert az otthon féltékenyen és mérgesen vergődő fiatalember azt fogja gondolni, most biztosan hazudik, rejteget valamit. Hiszen már az sem igazán tetszett neki, hogy a barátnőivel megy szórakozni. Minél később indulnak el, annál nagyobb az esélye, hogy megcsal! – hallom a fejemben a fiú gondolatait, mondja nekem a lány.

A barátnőm fiúja valóban megsértődött. A következő napon nem válaszolt a telefonhívásra, meséli a barátnőm, s vállat vonva konstatálja, hogy ez nem az első, de nem is az utolsó ilyen eset.

– Az én barátom pedig még sohasem volt féltékeny, és ritkán kérdezi meg mikor érkezem haza – szól közbe az egyik barátnő. Hozzáteszi, hogy a szeretett férfiú egész nap otthon ül, nézi a tévét vagy éppen olvas. A lánynak kell mindenről gondoskodnia. Szeret főzni, virágot ültetni, takarítani és még bevásárolni is. De az ajtó körüli szigetelés, az autómosás, a zár javítása és a villanykörte cseréje is mindig egyedül rá vár.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége