2024. április 20., szombat

Fülemülék éjszakáján

Kilencedik alkalommal szervezték meg az Arcus Környezetvédő Egyesület egyik legnépszerűbb programját, a Fülemülék Éjszakáját.

A túrázók Topolya utcáin barangolva figyelik meg a madarakat Sihelnik József ornitológus vezetésével (Sihelnik Ágnes felvétele)

A túrázók Topolya utcáin barangolva figyelik meg a madarakat Sihelnik József ornitológus vezetésével (Sihelnik Ágnes felvétele)

Az utóbbi években tapasztalható fokozott érdeklődésre való tekintettel már nem csupán a topolyaiak csatlakozhattak a túrához, idén a kishegyesi madárbarátoknak is alkalmuk nyílt erre. A szervezők célja ezúttal is az volt, hogy a lakosság közelebbről, a közvetlen környezetükből ismerhesse meg a tájainkon élő madarakat, éneküket, viselkedésüket, fontosságukat, különös hangsúllyal a fülemülére (Luscinia megarhynchos), amely Európa egyik legszebb hangú énekesmadara. A fülemülehímek májusban az esti és a hajnali órákban hallatják hangjukat, dallamaik a párválasztásnál és a revír őrzésénél játszanak szerepet. Az évnek ebben a szakaszában fás, bokros területeken lehetünk tanúi a fülemülehímek csodás koncertjének. A madár tollazata nem feltűnő, így a lombos háttérben a megfigyelése kihívást jelent a szemnek. Az elmúlt napok változékony időjárása miatt mind Topolyán, mind pedig Kishegyesen szerény volt a megfigyelői részvétel, ennek ellenére jó hangulatú, sikeres túraként tartják számon a szervezők az idei Fülemülék Éjszakáját. A résztvevők között felnőttek, valamint általános és középiskolások is voltak. A fülemülék mellett mindkét túra alkalmával számos más madarat is megfigyeltek a madárbarátok, így egyebek mellett balkáni gerlét, feketerigót, csicsörkét, verebet, seregélyt, erdei fülesbaglyot, örvös galambot, tőkés récét is láthattak, hallhattak. Sihelnik József, az egyesület ornitológusa számos érdekes információval szolgált a megfigyelt madarakról, melyek nemcsak az iskolások, hanem a felnőttek számára is érdekesek és újak lehettek. A szervezőktől megtudtuk, hogy a többéves hagyományú túrának egészen biztosan jövőre is lesz folytatása, így a követlkező májusban is pompázatos madárhangversenyre várják az érdeklődőket.