2024. március 29., péntek
SZABADKAI VÁROSI MÚZEUM

Meteoritok, a világűr hírnökei

Kedden nyílt meg a Meteoritok – a világűr hírnökei elnevezésű kiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban. A megnyitón Hulló István igazgató kiemelte, hogy a tárlat szerzője, Aleksandar Luković tematikusan, közérthetően és aprólékosan mutatta be ezt a különleges égi jelenséget.

(Fotó: Szalma Brigitta)

(Fotó: Szalma Brigitta)

– Némely meteoritok tárgyként szerepelnek a kiállításon, és egyes becsapódásokhoz babonák is fűződnek. A Föld öt nagy kihalási jelensége közül három kötődik a meteoritokhoz, köztük a dinoszauruszok kihalása – mondta Hulló István.

Aleksandar Luković, a kiállítás kurátora elmondta, hogy a meteoritok a belgrádi Természettudományi Múzeum egyik legrégebbi gyűjteményébe tartoznak. A tárlat segítségével megtudhatjuk, hogy mi a különbség a meteorok és a meteoritok között, hogyan csoportosíthatjuk őket, több fényképet is láthatunk a becsapódások után keletkezett kráterekről, valamint magukat a meteoritokat is megtekinthetjük. A gyűjtemény harminckét darab meteoritot tartalmaz, köztük olyanokat is, amelyekre Szerbia terültén találtak rá.

A belgrádi Természettudományi Múzeum vándorkiállítását a szabadkai közönség szeptember végéig tekintheti meg.