2024. április 19., péntek

Klímakaraván érkezett Óbecsére

Miután tavaly körbejárta Szerbiát a hulladékkezelés problémakörével foglalkozó Klímakaraván 1., az idén új programmal állt rajthoz a projektcsapat, amely ezúttal a megújuló energiaforrások népszerűsítését tűzte ki célul. A most startoló 2-es számú, Kutatás a megújuló energiaforrások után elnevezésű Klímakaraván Óbecsén kezdte meg országos tájolását, és a diákok által készített, az alternatív energiaforrásokat bemutató maketteket a Than Emlékházban mutatták be a közönségnek. Óbecse azért kerülhetett fel elsőként a karavánút térképére, mert Szerbiában az elsők között fogadta el a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás helyi stratégiáját.

A kiállítás jövő csütörtökig tekinthető meg (Fotó: Fehér Rózsa)

A kiállítás jövő csütörtökig tekinthető meg (Fotó: Fehér Rózsa)

A projekt elsősorban a fiatalok figyelmét szeretné felkelteni az energetikai változások szükségessége iránt, a projekt megálmodói ezzel az alternatív energiaforrásokat bemutató utazó kiállítással és különböző műhelymunkákkal szeretnék nekik bemutatni a hazai kezdeményezéseket ebben a témakörben, de azokat a szerb és francia szakértők által kidolgozott megoldásokat és lehetőségeket is, amelyeket vállalatok, közintézmények és egyének is egyszerű módon alkalmazhatnak a klímaváltozás hatásainak a csökkentése érdekében.

A kiállítás csütörtökig tekinthető meg Óbecsén, és a következő állomása Belgrádban lesz a Mikser fesztiválon. A Klímakaraván a szerbiai Francia Intézetnek a francia SUEZ Group által támogatott projektje, amit a Környezetvédelmi Minisztérium, a Bányászati és Energetikai Minisztérium, a szerbiai Városok és Községek Állandó Konferenciája (SKGO), az ENSZ fejlesztési programja, az Európai Unió küldöttsége és a belgrádi Tudománynépszerűsítő Központ is támogat.