2024. április 19., péntek

Félre kell tenni az ellentéteket

Óbecsére látogatott Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának az elnöke

Csatában vagyunk: az Európa Unió parlamenti választása olyan nemzeti ügy, amely sok tekintetben meghatározza a magyar nemzet jövőjét. Ennek érdekében minden köztünk lévő különbséget félre kell tenni, és a FIDESZ–KDNP listájára történő szavazással meg kell mutatnunk az erőnket – ezekkel a szavakkal indította tegnap Óbecsén, a Than Emlékházban megtartott kerekasztal-beszélgetést Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Ágoston András, Németh Zsolt, Pásztor István, Deli Andor, dr. Babity János és Molnár Viktor (Fotó: Ótos András)

Ágoston András, Németh Zsolt, Pásztor István, Deli Andor, dr. Babity János és Molnár Viktor (Fotó: Ótos András)

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A rendezvény kiemelt vendége Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának az elnöke volt, aki arról beszélt: a mostani szavazással Európáról mondunk véleményt.

– Nem igaz, hogy Magyarország Európa-ellenes, de talán kicsit másként képzeljük el Európát, mint mások. Európa utat téveszt: mintha föladná identitását és hagyományos értékeit, ami megalapozott aggodalommal tölt el bennünket. Ránk ez feladatot ró, mi most Európáért harcolunk. De ez a választás a Nyugat-Balkánról és Szerbia csatlakozásáról is szól, és ebben a kérdésben nekünk, magyaroknak fontos szerepünk lehet. A péterrévei származású Deli Andor a mi listánkról kerülhet be újabb öt évre az EU-parlamentben. Miatta sem lehet nehéz ez a döntés a vajdasági magyarok számára – jelentette ki többek között Németh Zsolt.

A rendezvény vendége volt Ágoston András, a VMDP egykori elnöke, valamint Deli Andor is, aki 2014-ben a FIDESZ–KDNP listájáról került be az Európai Unió parlamentjébe. Mindketten arról beszéltek: a magyarság egészének a sorsa, valamint Szerbia mielőbbi uniós csatlakozása érdekében kell a vajdasági magyaroknak a szavazólapon a négyes sorszám alatt lévő FIDESZ–KDNP listájára szavazni. Pásztor István ehhez azt is hozzátette: az elmúlt évek politikai, erkölcsi és anyagi támogatása olyan helyzetbe hozta a vajdasági magyar közösséget, ami nagy felelősséget is jelent a számára, mert a mostani EU-s parlamenti választások eredménye meg fogja határozni a vajdasági magyarok jövőjét is.

Az eseményt, amelyen elsősorban helyi civil szervezetek képviselői vettek részt, jelenlétével megtisztelte dr. Babity János főkonzul is.