2024. április 23., kedd

Ifjú színjátszók seregszemléje

Gyermekszínjátszó műhelytalálkozót tartottak Bácsfeketehegyen – Idén első alkalommal kaptak minősítést a fellépő csoportok

Szombaton ért véget a kétnapos XII. Bácsfeketehegyi Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozó, a rendezvényre 18 vajdasági településről érkeztek csoportok, akik összesen 24 előadást mutattak be.

Vidám pillanatok a színpadon az újvidéki Vagány-Bagázs tolmácsolásában (Lakatos János felvétele)

Vidám pillanatok a színpadon az újvidéki Vagány-Bagázs tolmácsolásában (Lakatos János felvétele)

A találkozó ez alkalommal is a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezésében valósult meg. Hajvert Lódi Andrea, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy a XII. találkozó lényege is az együttlét és a közös alkotás volt.

– A 24 előadást 31 felkészítő közreműködésével készítették el a gyerekek. Vannak olyan csoportok, amelyekben többen is bábáskodnak a gyerekek körül. Az előadásokat egy háromtagú szakmai bizottság értékelte. Ez évről évre úgy alakul, hogy két tagot a magyarországi Magyar Drámapedagógiai Társaság delegál, mivel ez a szemle a Vörös Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó vajdasági selejtezője is. Ez a két tag az idén Kaposi László drámatanár-rendező és Lipták Ildikó színész-drámatanár. A vajdasági zsűritag Béres Márta színművész volt. Ők egy értékelést is tartottak a felkészítő tanárok számára – nyilatkozta a rendezvény főszervezője.

– A találkozó lényege nem a versengés, hanem hogy együtt legyenek a gyerekek, megnézzék egymás produkcióit és együtt játsszanak. Épp ezért a szünetekben 12 oktató tartott számukra foglalkozásokat, közöttük akadtak színészek, drámatanárok, táncoktatók és koreográfusok is. A különböző településekről érkezett gyerekek azonos korcsoportokban voltak beosztva, így napközben együtt játszhattak, amiből este a közönség is láthatott egy kis ízelítőt – számolt be Hajvert Lódi Andrea, majd elmondta, hogy a találkozón felléptek az Újvidéki Művészeti Akadémia másodéves színészhallgatói Az úgy volt, hogy című mesefüzérrel.

Az idén először minősítette a zsűri a fellépő csoportokat előre meghatározott kritériumok alapján. Így arany, ezüst és bronz értékelést kaptak a szakbizottságtól. Arany minősítésben részesült a Palicsi Színjátszó Grund kis és nagy csoportja, előadásaikat Kalmár Zsuzsa rendezte, valamint a bácsgyulafalvi Ákombákom csoport Pesitz Mónika vezetésével, a kúlai Tini-Actors Junior, Pásztor József vezetésével és a topolyai Mosolycsaló Gyermekcsoport, Nešić Máté vezetésével. A Vörös Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozóra a Palicsi Színjátszó Grund nagycsoportja jutott tovább a Rómeó és Júlia című darabbal, amit Kalmár Zsuzsa rendezett.

A XII. Bácsfeketehegyi Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozót az idén a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzeti Kulturális Alap, Kishegyes község önkormányzata, a tartományi művelődési titkárság, a tartományi oktatási titkárság és a művelődési minisztérium támogatta. Együttműködő partner volt a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Hagyományőrző Egyesület, a bácsfeketehegyi helyi közösség, a Nikola Đurković Általános Iskola, a Pán Péter Gyermekintézmény és a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete, a találkozó szakmai partnereként közreműködött a Magyar Drámapedagógiai Társaság.