2024. április 19., péntek

Történelmi pillanatban történelmi lehetőség

Az európai parlamenti választásról tartottak lakossági fórumot Tiszaszentmiklóson

Az európai parlamenti választás fontosságáról, a voksolás jelentőségéről és a szavazással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról volt szó vasárnap este a tiszaszentmiklósi katolikus parókián azon a lakossági fórumon, amelyen jelen volt Deli Andor, a Fidesz–KDNP vajdasági EP-képviselője is, aki az elkövetkező ötéves parlamenti ciklusban továbbra is képviselni fogja Vajdaság és egész Szerbia érdekeit az Európai Unió intézményeiben.

Deli Andor az EP-választás történelmi jelentőségét emelte ki (Gergely József felvétele)

Deli Andor az EP-választás történelmi jelentőségét emelte ki (Gergely József felvétele)

A lakossági találkozó részvevőit Törtei János, a VMSZ helyi szervezetének elnöke üdvözölte, aki kiemelte, a kettős állampolgárság megadását a magyar kormány széles körű anyagi és erkölcsi támogatása követte, amelynek eredményei Tiszaszentmiklóson is kézzelfogható formát öltöttek. Példaként említette a támogatásból felújított katolikus parókiát, ahol a lakossági fórumot is lebonyolították.

– Történelmi pillanatban történelmi lehetőséget kapott a vajdasági magyar közösség azáltal, hogy részt vehet az európai parlamenti választáson. Meggyőződésem, hogy az a hetvenezer regisztrált szavazó, aki a levélborítékot a napokban kapja kézhez, tudatában van annak, hogy milyen sorsdöntő, az EU politikai irányvonalát az elkövetkező öt évre meghatározó választásról van szó. Európa ugyanis válaszút előtt áll. A parlamenti választás révén az Európai Uniót szavazatainkkal olyan irányba szeretnénk terelni, amely a nemzetekről szól, ahol a nemzeti identitást meg lehet és meg kell őrizni, ahol a keresztény hagyományokat, az anyanyelvünket, a kultúránkat meg tudjuk őrizni olyannak, amilyennek szeretjük. Egy olyan Európát szeretnénk ezáltal, ahol a magyarság és ezen belül a vajdasági magyar közösség is jól érzi magát, fejlődni, gyarapodni tud saját otthonában – mondta egyebek mellett Deli Andor az EP-választás jelentőségével kapcsolatban.

A lakossági fórumon jelen volt Kormányos László tartományi parlamenti képviselő, Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, Oláj Tibor, a csókai községi képviselő-testület elnöke és Zombori Csaba, Csóka község alpolgármestere is. A felszólalók mindegyike a szavazás jelentőségére, a szavazataink súlyára hívta fel a polgárok figyelmét, hiszen az öt évvel ezelőtti voksoláskor alig több mint háromszáz szavazaton múlott, hogy a Fidesz–KDNP eggyel több képviselőt küldhessen az EU parlamentjébe.

A helybeli polgárok tájékoztatót kaptak az EP-választás lebonyolításának részleteiről is. A szavazócédulákat tartalmazó borítékokat már sokan kézhez kapták. A VMSZ aktivistái minden kettős állampolgársággal rendelkező regisztrált szavazópolgárnak segítenek a személyi adatokat tartalmazó dokumentumok kitöltésében, anélkül hogy bárkit is befolyásolni kívánnának a szavazásban.