2024. április 25., csütörtök

Bábfesztivál a legkisebbeknek

A kétnapos rendezvény célja a szórakoztatás és a közönségnevelés

Második alkalommal rendezi meg Zentán a Napsugár Gyermek- és Bábfesztivált május 17-én és 18-án a Thurzó Lajos Oktatási-Művelődési Központ és Zenta város önkormányzata. A rendezvényt hagyományteremtési szándékkal indították útjára azzal a céllal, hogy a legfiatalabbakat is bevonják a bábművészetbe – tudtuk meg Perpauer Attilától, az önkormányzat oktatással és művelődéssel megbízott tanácstagjától a rendezvényt bemutató sajtótájékoztatón.

– Célunk, hogy minél színvonalasabb műsorokon keresztül megismertessük a gyerekekkel a színházat, és ezen keresztül céltudatos színházlátogatókká neveljünk őket. Szórakoztató, játékos gyermekprogramokat is szeretnénk megvalósítani, ezt az önkormányzat is támogatja. Nagyon fontos, hogy a színházi és bábszínházi produkciók mellett olyan foglalkozásokat is biztosítsunk a gyerekeknek, amelyek fejlesztik a készségeiket, növelik a kompetenciájukat – mondta Perpauer Attila.

Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatója elmondta: a rendezvényt elsősorban a legkisebbek számára szervezik azzal a céllal, hogy megismertessék az óvodásokat és a kisiskolásokat a bábművészet, a gyermekirodalom és a kézművesség hagyományával:

– Abban reménykedünk, hogy a legkisebbek megszólítása által olyan hagyományt tudunk megteremteni, amely már fiatal korban megszeretteti a gyerekekkel a művelődés, a kultúra és a színház világát, így pedig a közönségnevelésben is fontos szerepet játszik.

A fesztivál programjáról elmondta, hogy az pénteken 10 órakor kezdődik az ünnepélyes megnyitóval. Ezt a szegedi Truffaldino Bábszínház Mesél a koffer című előadása követi. 12 órától kétórás kézműves foglalkozás veszi kezdetét a Rozetta Kézműves Társaság közreműködésével. A pénteki programok helyszíne a Zentai Alkotóház.

Szombaton 10 órától a zentai Dárika bábcsoport A békakirály című előadását tekinthetik meg a gyerekek a Művelődési Ház kamaratermében, 11 órától pedig Anyarajz című előadását mutatja be a Szabadkai Gyermekszínház a színház nagytermében. Délután két órától a társulat Tiritarka haragtár című előadását mutatja be a zentai gyerekeknek, szintén a színház nagytermében. Ez utóbbi előadás interaktív, és a férőhelyek száma is korlátozott: hatvan fő vehet részt az előadáson.

A rendezvény programjaira a belépés díjtalan, de a Művelődési Házban zajló előadásokra helyjegyet kell igényelni a jegypénztárnál.