2024. április 25., csütörtök

Találkozás szlovákiai magyar költőkkel

Az Irodalmi Karavánon a szabadkai fiatalok megismerkedhettek Barak Lászlóval és Hizsnyai Zoltánnal

Az alkotás és a kreativitás volt a témája az Irodalmi Karaván elnevezésű író-olvasó találkozónak, amelyet hétfőn tartottak a szabadkai Cortexben. A vendégek Barak László és Hizsnyai Zoltán szlovákiai magyar költők voltak, akikkel Bíró Tímea beszélgetett.

Barak László jelenleg a Nap Kiadó igazgatója és a Paraméter internetes hírportál főszerkesztője. Másodikos középiskolás korában jelent meg az első verse az iskolai lapban. Tanulmányai befejezése után a Szabad Földműves nevű lapban dolgozott újságíró-riporterként. Elmondása szerint grafomán természetének köszönhetően a lap vezető újságírója, majd a kulturális rovat vezetője lett. Huszonhat éves korában kezdett el komolyan irodalommal foglalkozni.

Hizsnyai Zoltán a kassai Thália Színház színészeként kezdte, és nagyon sikeres pályát tudhatott magáénak. Úgy kezdett el irodalommal foglalkozni, hogy átírta azokat a verseket, amelyeket színészként meg kellett tanulnia egy-egy műsorhoz. Egy idő után azt vette észre, hogy az átiratok önálló versként is megállják a helyüket. Lassacskán kialakult a saját stílusa. Szerinte akkor kreatív az ember, amikor nem tartja a normákat. Színészeti pályáját követően az Irodalmi Szemle szerkesztője, majd a Kalligram folyóirat főszerkesztője volt. Szerkesztette az Új Szó kulturális rovatát is. Jelenleg az Opus irodalmi folyóirat főszerkesztője.

Arra a kérdésre, hogy tanítható-e a versírás, mindkét költő azt válaszolta, hogy nem. Hizsnyai Zoltán szerint a forma adott, ám a magyar irodalom történetében láthatjuk, hogy sokszor a legnagyobb költők térnek el ettől. Nem számít, hogy betartjuk-e a normát, hanem hogy a versnek legyen tartalma, mondanivalója és legyen meg benne a megfelelő érzelmi többlet. Barak László arra biztatta a jelenlevő fiatalokat, hogy írjanak minél többet, legyenek kitartóak, és olvassanak sokat. Szerinte nemcsak a kortárs magyar irodalmat kell ismerni, hanem a kortárs amerikai, francia és orosz irodalmat is. Úgy gondolja, hogy az alkotáshoz fontos, hogy az ember állandóan kételkedjen.

Végezetül a költők felolvastak egy-egy verset a közönségnek. Hizsnyai Zoltán egy szonettkoszorút, Barak László pedig az Én? című versét olvasta fel, amelyet Domonkos István Kormányeltörésben című verse megjelenésének negyvenedik évfordulójára írt. Mivel az író-olvasó találkozó egyúttal kreatív írás műhely is volt, Barak László azt a feladatot adta a fiataloknak, hogy a Starter, a katona című versének témájára írjanak verset, prózát vagy esszét.