2024. március 29., péntek

Veremidő

Bemutatták Mák Ferenc legújabb kötetét a Zentai Alkotóházban

Hétfőn este a Zentai Alkotóházban bemutatták Mák Ferenc irodalomtörténész, társadalomtörténész, kutató Veremidő – Magyarok a királyi Jugoszláviában (1918–1941) című munkáját, amely a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Délvidéki Soroló elnevezésű sorozatának nyolcadik kötete. A könyv 61 dokumentumot – cikkeket, tudósításokat, helyzetjelentéseket – tartalmaz a korabeli kisebbségi életről, melyekhez Mák – a válogatás mellett – jegyzeteket is készített, valamint bevezető tanulmányt is írt. Ezen dokumentumok részint a két világháború közötti vajdasági kiadványokból, részint a Magyar Kisebbség című, Romániában kiadott, ám összmagyarsági folyóiratnak számító, 1922. és 1942. között megjelenő lapból származnak.

A kiadványt és a szerző munkásságát Bárdi Nándor a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének osztályvezetője, tudományos főmunkatársa méltatta. Elmondta, a kötet célja, hogy a két világháború közötti délvidéki magyar politika társadalomtörténetét mutassa be, ennek társadalmi hátterét, a királyi Jugoszláviába való beágyazódását, valamint azon intézkedéseket, melyek meghatározták a vajdasági magyar kisebbség mindennapjait, belső önszerveződési folyamatait, melyek segítettek abban, hogy végül megszülessen a jugoszláviai magyar kisebbség: az a kényszerközösség, melyet Trianonban hoztak létre, és melynek válaszolnia kellett a nemzetállami kihívásokra, úgy Budapest, mint Belgrád felé. Bárdi a kötet témái közül a három legfontosabbként a gazdasági életet, a közösségépítést és az oktatást emelte ki, melyek egyébként is a legnagyobb terjedelmet kapták a kiadványban.

Bárdi a továbbiakban részletesen is értekezett a régió magyarságának szellemi és gazdasági felfejlesztéséről, a közösségépítésről, a kisebbségi társadalom önszervezéséről, ugyanakkor olyan témákat is érintett például, hogy mi vezetett Trianonhoz, mik voltak a magyar elit integrációs problémái, vagy hogy hogyan kell generációról generációra megteremteni azt a kollektív élményt, mely összeköti a közösséget, és minél differenciáltabb önképet nyújt.