2024. április 20., szombat
KÖRSÉTA AZ ÚJVIDÉKI VÁSÁRON

Van, akinek jól jött az eső, van, akinek nem

A lehűléssel érkezett kiadós, egész napos eső tegnap elrontotta a 86. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár 4. napját. Mint a képünkön is látható, a vásár nyitott részén, a sétányon, ott, ahol egyébként mindig nagy a sürgés-forgás, a délelőtti órákban alig akadt járókelő, inkább a csarnokokban, fedett helyen csoportosultak az egész ország területéről érkezett látogatók, diákok.

Alig akadt járókelő a sétányon a délelőtti órákban (Fotó: Dávid Csilla)

Alig akadt járókelő a sétányon a délelőtti órákban (Fotó: Dávid Csilla)

A rossz időjárás ellenére azonban az előre beharangozott sajtótájékoztatókat, tanácskozásokat sorra megtartották. Az oromhegyesi AgroTECH Kft. bemutatkozása során elhangzott, hogy a cég 2008-ban alakult meg, a Steyr és az Armatrac traktorokat forgalmazza, továbbá több ismert külföldi traktormárkát, például HE-VA, Fliegel, Bregorie Besson, Faresin, ezenkívül öntözéshez használandó felszerelést, orosz gyártmányú kombájnokat, önjáró permetezőket is kínál a termelőknek. A kiállított termékek száma tekintetében az idén az AgroTECH vezető szerepet tölt be a kiállításon – hallottuk Dejan Zorić, menedzsertől.

– A kiállítás ideje alatt 500–1000 eurós engedményeket hagyunk jóvá traktorok vásárlására, és meg is ajándékozzuk a vásárlókat egy kerékpárral. A potenciális vevőknek jó tudni, hogy az IPARD-pályázatokra két új traktortípust tervezünk felkínálni, a Steyr Expert és az Armatrac 1254-es típusúakat, melyek kompatibilisek az európai szabványokkal – mondta Zorić, akitől azt is megtudtuk, hogy az AgroTECH eddig több mint 500 Armatrac traktort adott el, országszerte, szinte minden községben van belőlük.

Dejan Zorić (Fotó: Dávid Csilla)

Dejan Zorić (Fotó: Dávid Csilla)

Fontos még megemlíteni, hogy az AgroTECH Kft. gyors fejlődését és felemelkedését két ténynek köszönheti. Elsősorban annak, hogy a cég szakértői minden egyes gazda igényének megfelelő gépet és kapcsolható eszközt javasol, amikor vásárolni jönnek, és az is fontos, hogy a vállalat folyamatos szervizelést biztosít a megvásárolt gépekhez.

A Master Központban tegnap megtartották a Biomassza hatékony felhasználása a mezőgazdaságban elnevezésű tanácskozást, melyen elhangzott, hogy Szerbiában évente mintegy 3 millió tonna biomassza megy veszendőbe, és annak fontosságát is próbálták ecsetelni, hogy az alternatív energiaforrások szerepét növelni kellene a fosszilis energiahordozók, elsősorban a kőolaj részesedésének a csökkentése érdekében. Boban Nikolić, a Flamma Systems niši cég tulajdonosa elmondta, vállalata biomassza égetésére szolgáló kazánokat gyárt, s ezeket nagyobbrészt Svédországban értékesíti. A kazánok minősége garantált, hisz az EU-ból importált részeket szerelik beléjük, továbbá azt is hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a magas égési hőfok, ami 850–950 fok között van, így a kazánok megállás nélkül, több héten át üzemelhetnek. Érdekességként megemlítjük, hogy Szerbiában évente 7,1 millió köbméter tűzifát tüzelnek el a háztartások.