2024. április 25., csütörtök

A vetés és az aratás ünnepe

Péntekig várja a látogatókat az újvidéki Mezőgazdasági Kiállítás

Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár vezérigazgatója szombaton délelőtt a címben szereplő elnevezéssel illette meg a 86. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítást. A megnyitóünnepség alkalmával beszélt a vásár fejlődési tendenciáiról, arról, hogy a Mezőgazdasági Kiállítás-sorozat kezdete óta az intézményben 7000-nél is több külföldi, és legalább 100 ezer hazai nagyvállalat, kisebb cég és kisipari vállalkozó mutatta be termékkínálatát. – 1931 óta, a háborús évek kivételével – 10 milliónál is több látogató fordult meg itt, a számadatok önmagukért beszélnek.

Branislav Nedimović: Ezer kilométeres körzetben a szerbiai mezőgazdasági termelésé a vezető szerep (Dávid Csilla felvétele)

Branislav Nedimović: Ezer kilométeres körzetben a szerbiai mezőgazdasági termelésé a vezető szerep (Dávid Csilla felvétele)

Délkelet-Európában vezető szerepünk van, a siker motivál bennünket – mondta az igazgató, majd hozzátette azt is, hogy a fejlődés nem lenne lehetséges a helyi, a tartományi és az országos kormány aktív hozzájárulása nélkül. Ha politikusaink és a szerb elnök az elmúlt néhány évben nem teremtettek volna az idegenek számára kedvező üzleti-beruházási hangulatot Újvidéken és Szerbiában, az Újvidéki Vásár most nem dicsekedhetne sikerrel. A vásárigazgató megemlítette azt is, hogy az idei kiállításon 1518 cég és különböző szervezet vesz részt, a kiállítók 61 országból érkeznek. A rendezvény baráti támogatója az idén Tunézia, partnerállamként Olaszország vesz részt a kiállítás megvalósításában. A megnyitóünnepségen az olasz és a tunéziai diplomácia képviselői mellett jelen voltak csecsen és szlovén, magasrangú politikusok is.

Tunézia a világ olívaolaj-termelésében jeleskedik, az afrikai ország belgrádi nagykövete, Szeif Alah Redzsib elmondta, 64 ország piacára szállítanak ki, és hogy az európai piacon a részesedésük éves szinten 56 ezer tonna. Amerikába 35 ezer tonna olívaolajat szállítanak. A datolyát illetően 80 országba exportálnak, ebben elsők, a világ egyötödét ők látják el ezzel a gyümölccsel. A mezőgazdaság tekintetében tehát nagyon erős az iparuk.

Đorđe Milićević tartományi kormányalelnök is felszólalt, ő is arról beszélt, hogy a tartományi és az országos kormány lépései mekkora mértékben járulnak hozzá mezőgazdaságunk fejlődéséhez. – A társadalmi össztermék (GDP) tavaly 4,4 százalékkal növekedett, ennek a számnak egyharmada a mezőgazdaságnak köszönhető. – Az elmúlt három évben a tartományi kormány 20 milliárd dinárt fordított az agrárfejlesztésbe, parasztembereink támogatására. Biztosítottuk 107 ezer hektárnyi termőföld öntözhetőségét  – emlékeztetett az alelnök.

Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter úgy véli, hogy 1000 kilométeres körzetben a szerbiai mezőgazdasági termelésé a vezető szerep, és hogy az Újvidéki Vásár kapacitásai már-már nem fedik a kiállítani óhajtók szükségleteit – szűknek bizonyul. – Nincs tengerünk, aranyunk, se olajunk, de azért van mezőgazdaságunk és van élelmünk, amelyet el tudunk adni – emlékeztetett a miniszter.

A kiállítást Miloš Vučević polgármester nyitotta meg, ő is, akárcsak a többi felszólaló is, kitért arra, hogy az eső, amelyet meteorológusaink a hét folyamára beharangoztak, jó is meg nem is. – A vásárlátogatóknak nem kedvez, de a mezőgazdászoknak annál inkább. Nem fogunk elolvadni a tavaszi esőtől, csak essen nyugodtan – üzeni a polgármester.

A kiállításon az idén új rendezvény-csomagok is vannak, ilyenek például a genetikai potenciálkiállítás, és a gyümölcstermesztők napja. A gépeket 35 ezer négyzetméteren állították ki. A vásár pénteken, május 17-én zárul, a napi belépőjegy 600 dinárba kerül, kedvezményes jegyek 400 és 200 dinárért is válthatók a bejáratban.

Kollektív standon mutatkoznak be a magyar cégek

A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. közreműködésével 24 magyarországi cég képviselteti magát az újvidéki 86. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron. A CED szerint a vásár a régió egyik legmeghatározóbb szakkiállítása, ezért kiemelt figyelmet fordítanak a magyar jelenlét biztosítására. A 24 vállalkozásnak a kollektív nemzeti standon biztosítottak részvételi lehetőséget. A cégek egyebek mellett speciális minőségvizsgáló eszközöket, permetezőgépeket, méhészeti kellékeket és étrendkiegészítőket mutatnak be.

Csík László, a CED ügyvezetője szerint Szerbia az elmúlt években fontos célpiaca lett a magyar vállalkozásoknak, folyamatosan nő a kereslet a magyar termékek és szolgáltatások iránt. A szerbiai piacra irányuló magyar kivitel 2010 óta csaknem 90 százalékkal bővült, tavaly átlépte az 1,6 milliárd eurót.

A CED szakmai fórummal egybekötött üzletember-találkozó megszervezésével is elő kívánja segíteni partnerei sikeres piacra lépést Szerbiában. A résztvevő magyar vállalkozások átfogó tájékoztatást kapnak az ágazatot érintő aktuális témákról, az innovatív iparági megoldásokról, technológiákról, egyszersmind lehetőségük nyílik termékeik és szolgáltatásaik bemutatására a meghívott helyi vállalkozók, cégvezetők, illetve forgalmazók előtt.

A kísérőrendezvény lehetővé teszi a helyi mezőgazdaság meghatározó szereplőivel történő közvetlen kapcsolatfelvételt, az együttműködések körének meghatározását, vagy akár konkrét üzleti tárgyalások lebonyolítását.