2024. április 25., csütörtök

Nemzetközi Elmefesztivál kilencedszer

Szombaton a Tartományi Képviselőház nagytermében megtartották a kilencedik Nemzetközi Elmefesztivált, amelyet Milinka Hrćan megbízott tartományi nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi segédtitkár nyitott meg.

Szerbiából, Magyarországról, Ausztriából, Horvátországból, Szlovéniából és Olaszországból érkeztek a tanulók (Ótos András felvétele)

Szerbiából, Magyarországról, Ausztriából, Horvátországból, Szlovéniából és Olaszországból érkeztek a tanulók (Ótos András felvétele)

A projektumban az idén is több európai országból érkező tanuló vett részt Szerbiából, Magyarországról, Ausztriából, Horvátországból, Szlovéniából és Olaszországból.

Milinka Hrćan elmondta lapunknak, hogy a tartományi titkárság egyik legfontosabb feladata a fiatalok támogatása.

– A Nemzetközi Elmefesztiválnak az a célja, hogy növelje a fiatalok önbizalmát, motiválja őket, hogy kreatívan, önállóan gondolkodjanak, és sikerüljön kiteljesedniük az életben – mondta Hrćan.
Farkas Andor, a topolyai Mezőgazdasági Iskola tanára 3 diákkal érkezett a fesztiválra, igaz öten jutottak döntőbe, de a többiek nem tudtak eljönni.

– A topolyai Mezőgazdasági Iskola mindig is részt vett a Nemzetközi Elmefesztiválon, sok szép eredményt értünk már el, egy harmadik helyezettünk is volt már. Intézményünkben az oktatásban nagyon fontos a gyakorlati rész. Ahhoz, hogy egy diák bejusson a döntőbe, kreativitásra van szüksége. Az iskolában egy órát adtak a diákoknak az elmefesztivál által előkészített feladatok elvégzésére. Azokat aztán lefényképezték, és elküldték a zsűrinek – magyarázta Farkas.

Balassa Anitának, a topolyai Mezőgazdasági Iskola tanulójának sikerült bejutnia a döntőbe.

– Hatszögletű kartonlapokat kaptunk, és 24 darabból kellett valamit kialakítani, én egyebek mellett egy futball-listát készítettem. Szerintem nem volt nehéz, kreatív feladatnak vélem – mondta Anita.

Dr. Zdravko Živković, a Közgazdasági–Mérnöki Menedzsment Kar (FIMEK) tanára és a MENSA tagja kifejtette, nagyon fontos, hogy a fiatalok ne csak azon gondolkodjanak mi micsoda, hanem, hogy miért történnek egyes dolgok, és hogyan lehet megváltoztatni azokat.

– Az elmefesztiválon lehetőséget adunk a fiataloknak, hogy kreatív, szabad formákon keresztül fejlesszék a vizuális, térbeli és kognitív tudásukat. Ezek ugyanis a kreativitás legfőbb elemei, ha felnőnek, és esetleg vállalkozó lesz belőlük, akkor önálló, kreatív ötleteik segítségével sok új hasznos dolgot alkothatnak majd. Viszont csak akkor lesznek képesek erre, ha ötleteiket saját képzeletvilágukból merítik. Einstein azt mondta, a képzelet sokkal fontosabb, mint a tudás, mert a tudásnak határai vannak, a képzelőerőnek viszont nincs. Azért feladatként olyan alakzatokat kapnak, amelyekből képzelőerejük segítségével kell valamit létrehozniuk. Itt nincs rossz, vagy helyes megoldás. A zsűri a legkreatívabb, a legeredetibb munkát osztályozza – magyarázta Živković.

A fesztivál első helyezettje az eszéki Marsel Gemeri lett, aki a tevékenység elvégzésekor az alakzatokból röplabdázó gyermekeket alakított ki, elmondása szerint azért, mert azt szeretné, ha néha mindenki visszaemlékezhetne arra, hogy milyen boldog volt a gyermekkor.